A kormány elfordult tőlük – Tízezrek vannak kiszolgáltatott helyzetben

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az elmúlt egy évben tovább romlott a helyzet a betegellátásban, legalábbis ezt támasztják alá azok az adatok, melyek a napokban kerültek elő. Januárban már 469 háziorvosi és 256 alapellátó fogorvosi praxis állt üresen Magyarországon, így ezen a 725 helyen csak helyettesítéssel tudják megoldani a betegek ellátását.

Tavaly se volt túl jó a helyzet, akkor 670 praxis állt üresen,

de sikerült összehozni egy év alatt, további 55 olyan praxist, ahol már nincs orvos.

A Világgazdaság a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai alapján megírta, hogy idén ismét megnyitották a háziorvosi praxisjog vásárlásának támogatására a pályázatokat, ami összesen 1 milliárd 250 millió forint értékű, de a lap úgy értesült róla, hogy még ez a plusz pénz sem elegendő, mivel továbbra sincs érdeklődés az üres praxisokra.

A kis falvak és települések lakói elég gyakran szembesülnek azzal a problémával, hogy nincs a közelben háziorvos, így kénytelenek akár órákig utazni azért, hogy megfelelő ellátást kapjanak.

Ahhoz, hogy az egészségügyi ellátás optimálisan biztosítható legyen, 21 920 orvosra lenne szükség Magyarországon. A KSH adatai szerint két évvel ezelőtt összesen 20 299 állás volt betöltve, 1621-ben pedig nem dolgozott orvos.

Az összes egészségügyi álláshelyet tekintve országosan 131,7 ezer munkavállalóra lenne szükség a betegellátásban, míg 2018 végén csak 124,5 ezer volt betöltve, tehát 7231 álláshely volt üres.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!