A fasiszta uszítás mintapéldája, ahogy Orbán a rabok és a cigányok ellen hergel

Sokat elmond egy társadalomról, hogy bánik a kisebbségeivel. Mind a cigányok, mind a rabok társadalmi kisebbségnek számítanak. A kisebbségi csoportokra általánosan jellemző, hogy a többségi társadalom negatívan, hátrányosan ítéli, különbözteti meg őket. A cigányok kapcsán pl. általános közvélekedés, hogy élősködők, nem dolgoznak, vagy bűnözők. A rabokkal sem különb a helyzet, az emberek általában nem igazságra, hanem bosszúra vágynak velük szemben. Nem véletlen, hogy a felfüggesztett kártérítések kifizetésének hírét sokan élből helyeselték, mondván, “még van képük követelőzni, ahelyett hogy örülnének, hogy egyáltalán enni kapnak”.

Nem nehéz belátni, hogy egy ilyen társadalmi valóságban mi sem egyszerűbb annál, mint az említett két csoport ellen uszítani. Orbán ezt teszi, amikor elvitatja mind a romák, mind a fogvatartottak jogát az emberhez méltó élethez. A szélsőjobboldali, fasiszta uszítás tankönyvi példája, ha egy olyan csoport ellen kezdenek el hergelni, ami iránt a többségi társadalom már alapból ellenszenvvel viseltetik. Mi sem egyszerűbb annál, mint hogy az ilyenek ellen uszítsanak.

Elvégre ki ne érezne elégedettséget, amikor a kormány végre keményen odavág a követelőző bűnözőnek? Még van pofája! Ki ne csettintene, amikor egy verejtékesen “átkeccsölt” nap után végre bemutatnak a semmirekellő cigánynak, hogy “nesze neked, még mit nem az ingyenpénz”? Aki nem dolgozik, ne is egyék!

Kifulladóban a menekültügy, kell az utánpótlás. Orbán kétségbeesetten keresgéli a témákat, melyek mentén újra megoszthatja a magyar társadalmat, hogy hatalomban maradjon. Vészesen közeleg 2022, az ellenzék rátalált a képletre, amellyel megoldhatóvá vált a centrális erőtér problémája. Orbán is keresgéli a maga megoldóképletét, csak egyelőre nem találja.

Olyan témára van szüksége, ami elég megosztó, de a többség számára kellően támogatható is ahhoz, hogy felsorakozzanak a kormány mögé. A menekültekkel és Sorossal egyszer már megtalálta a Jolly Jokert, de azt a kártyát már kijátszotta. Öt év eltelt, a migráció lecsengett, már csak arra elég, hogy a saját tábort egyben tartsa, arra már nem, hogy azokon átívelő népszerűséget hozzon a számára.

Így érkeztünk el mára a rabokhoz és a cigányokhoz.

Kézenfekvő témák, de azért veszélyt is hordoznak magukban. A menekültekkel és Sorossal riogatni nem volt annyira rizikós, 2015 ősze óta ugyanis egy fia menekült nem járt az országban, így vajmi kevés esély volt nyílt konfliktusra. A cigányok viszont itt vannak, és a bűnözés sincs megoldva. Komoly esély van rá, hogyha túlságosan felpaprikázod a lakosságot, még a végén erőszakhoz folyamodnak, ahogy arra a 2000-es évek végén, a cigány-sorozatgyilkosságok idején sor is került. De arra is van esély, hogy a kezükbe vegyék a törvényt, és önbíráskodásba kezdjenek, ha azt érzik, hogy a rendőrség cserben hagyja őket a bűnözőkkel szemben.

Kérdés, vajon Orbán meg merné-e engedni ezt a rizikót. Az ilyen esetek politikai következményei ugyanis beláthatatlanok lehetnek.

Azért tapogatózik. Hergel, uszít a cigányok, a fogvatartottak ellen, egyben azt a látszatot kelti, mintha azok, akik az emberi jogok és az emberi méltóság pártján állnak, a bűnözőket, a társadalom erkölcstelenjeit támogatnák. Pedig nincs erről szó, ők csak az emberi jogok egyetemessége mellett állnak ki, pont azt a nagyon is keresztény álláspontot támogatják, hogy Isten előtt mindenki egyenlő, Isten a bűnt, és nem a bűnöst gyűlöli. Ez az az álláspont egyébként, amit a magát kereszténynek hazudó kormánynak is kötelessége lenne támogatni.

Tisztázzunk valamit: a rabokat csak elzárásra, és nem embertelen életkörülményekre, kínzásra ítélték. A cigányok a kárpótlást azért kapnák, mert az egyébként is hátrányos helyzetüket még rosszabbá tették, visszavetették őket az előrelépésben, a többségi társadalomhoz való felzárkózásban. Orbán hazudik, hergel és uszít, amikor azt a látszatot kelti, mintha a rabok és a cigányok nyerészkednének ezeken a kártérítéseken. Nem nyerészkednek, pláne nem gazdagodnak meg belőle, csak kompenzációt kapnak az elszenvedett sérelmekért.

A börtön sem csak arra van egyébként, hogy büntesse a bűnösöket. Arra is van, hogy segítsen rajtuk, hogy majd amikor kiszabadulnak, teljes jogú tagokként tudjanak visszailleszkedni a társadalomba. A magyarok, azáltal hogy rábólintanak, hogy megalázzák, embertelen körülmények között tartsák a rabokat, csak újratermelik a bűnözést. Nem nehéz belátni, hogy az, aki rosszabb állapotban szabadul, mint amilyen állapotban börtönbe került, nagy valószínűséggel újra bűnt fog elkövetni.

Orbán jelenleg teszteli a magyarokat. Most dől el, hogy milyen társadalom vagyunk. Képesek vagyunk-e arra, hogy kiálljunk amellett, ami helyes, vagy felülünk egy újabb fasiszta uszításnak? Vajon tanultunk az elmúlt 80 évből? Hamarosan kiderül.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!