Civilnek álcázott Fidesz támadás Hódmezővásárhelyen

Márki-Zay Péter / MTI Fotó: Ujvári Sándor

A hódmezővásárhelyi önkormányzat 2008-ban alapította meg a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat. Az alföldi városban született, kétszeres Kossuth-díjas színművészről elnevezett elismerés minden évben az amatőr és hivatásos színjátszás, népdal, magyar nóta, instrumentális zene, kórus, néptánc, vers- és prózamondás területeiről jelöltek közül adományozható, minden kategóriából egy díjazottal.

Az idei díjátadásra botrányt tervezett a Fidesz, ami a visszájára sült el!

Az ünnepségen B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye és hagyatékának gondozója bejelentette, visszavonja a díj alapításakor a Bessenyei név használatához adott hozzájárulását. Döntését azzal indokolta, hogy szerinte politikai célra használták fel a színész nevét, amit ő nem engdhet meg.

A nézők visszafogott tapssal fogasták a bejelentést, ami után az özvegy azonnal távozott. A távozás után viszont a díjazottakat álló vastapssal köszöntötték, és mutatták meg a döntés helyességét, a díjazottakkal melletti kiállásukat.

Márki-Zay Péter később elárulta, az ok az lehetett, hogy nem fogadták el B. Élthes Eszter javaslatait, aki egyrész háromszor is megvétózott egy a városban politikától függetlenül mindenki által nagyrabecsült személy, aki most díjazott lehetett, másrészt nem fogadták el a javaslatát egy olyan országosan ismert színészre, aki politikailag túl megosztó volt. A polgármester hozzátette, hogy ugyanezen okból egy ellenzékiségéről is híres másik javasolt színész semkapott díjat.

Így inkább az tűnik ki, hogy az özvegyet motiválta a politika a döntésében.

Azt pedig, hogy ez egy előre megtervezett akció volt, mi sem mutatja jobban, minthogy a nézőtéren a fideszes meghívottak székei mind üresen tátongtak, míg eljött az estről beszámolni az M1 országos televízió, aki már előre leforgatta az interjúkat, a bejelentés felvétele után pedig azonnal távozott. A helyi Lázár-média pedig villámgyorsan reagált, mintha már előre megírt anyagokat kellett volna csak publikálni, és nem meglepetés lett volna a bejelentés.

Azt pedig, hogy az özvegy bejelentését csak kihasználta a Fidesz, vagy gerjesztette is, soha nem fogjuk megtudni.

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!