Sarokba szorították a Fideszt – Saját hazugságuk áldozatává váltak.

Fotó: EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images

Mint arról már korábban beszámoltunk, tegnap ismét napirendre került az Európai Parlamentben a magyar és lengyel jogállamiság ügyében indított hetes cikk szerinti eljárás. A mostani vitában az EP öt frakciója konkrét lépéseket vár el az Európai Tanácstól, mivel az elmúlt egy évben szinte semmilyen pozitív eredményt nem tudtak felmutatni – közölte a 444.hu.

A vitában többen is felszólaltak, köztük a Momentum EP-képviselője, Cseh Katalin is, aki Hidvéghi Balázshoz, a Fidesz politikusához intézte kérdését:

“Ha Orbán Viktor és a Fidesz szerint minden annyira rendben van a jogállamisággal, akkor miért ellenkeznek annyira az ellen, hogy jogállamisági garanciákhoz kössék az EU-s pénzeket? Ön szerint ez nem ér fel egy beismerő vallomással?”

A hetes cikk szerinti eljárás alapját a Sargentini-jelentés adja, melyben megfogalmazták, hogy Magyarországon jelentősen sérül a jogállamiság valamint felszólították a magyar kormányt az Európai Unió alapszerződésének és alapértékeinek betartására.

Az elmúlt időben több olyan uniós vizsgálat is indult, mely a magyarországi EU-s pénzek felhasználására irányult.

A mostani szabályozás szerint az unió jogállamisághoz kötné a 2021-2027 közötti időszakban kifizetésre kerülő támogatásokat. Tehát, ahol sérül a jogállamiság, korrupció vagy csalás gyanúja merül fel az uniós támogatások körül, vagy ahol nem lépnek fel kellően az adócsalás ellen, ott részben vagy teljesen felfüggesztenék a finanszírozást.

A Momentum EP-képviselőjének kérdése pedig tökéletesen betalált. Rávilágít arra az ellentmondásra, melyet a Fidesz próbál elhitetni mindenkivel, hisz ha minden a legnagyobb rendben van a magyar jogállamisággal, mint ahogy azt ők állítják, akkor a Fidesznek nincs félnivalója attól, hogy elapadnak majd az uniós források a következő időszakban.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!