Döntött a Néppárt, leszavazták Orbánt az EP-ben

Ha voltak még kétségek, hogy milyen irányban fog dönteni februárban az EPP a Fidesz tagsága kapcsán, a mai nappal végleg elszálltak.

444 igen, 178 nem szavazat ellenében ma nemcsak az Európai Parlament (értsd: a Fidesszel rivális frakciók) fogadta el azt a határozattervezetet, ami megsürgeti a soros horvát elnökséget, hogy folytassa a magyar és a lengyel kormányokkal szembeni 7-es cikkely szerinti eljárás végrehajtását,

de az Európai Néppárt is.

Bár egyelőre még nem a Fidesz tagságáról döntöttek (arról februárban fognak), a belső erőviszonyokból már most is látható, mi lesz a Fidesz sorsa:

a néppártiak többsége láthatóan szakítani kíván Orbán Viktorral és a politikájával.

Az EPP a parlamenti szavazás előtt egy belső szavazást is tartott a kérdésben, beszámolók szerint már itt eldőlt, hogy a többség a határozatterv elfogadását fogja támogatni. De nemcsak ez jelezte, hogy végleg elég lett a Fideszből: már a tegnapi plenáris ülés vitáján is többen nyilvánosan nekimentek a magyar kormánynak. Egy máltai képviselő pl. azt mondta,

“A jogállamiság védelme nélkül a szerződéseink csak szép szavak, drága papírra nyomtatva – független igazságszolgáltatás nélkül pedig nem is létezik jogállamiság.”

A mai szavazás bár még nem tette fel a pontot az i-re, lényegében mégis eldöntötte a hosszú ideje húzódó kérdést, hogy mi lesz Orbán Viktor uniós karrierjének sorsa. És az a következő lesz: a pávatáncnak vége, hiába a sok hazudozás, benyalási kísérlet és kétségbeesett próbálkozás, Európa civilizált fele – köztük a saját szövetségesei – nemet fog mondani a magyar kormány aljas politikájára. Sőt, nemcsak nemet fog mondani, már lényegében nemet is mondott, ennek köszönhető a mai döntés.

Orbánnak már csak egy egérútja maradt: a kispadon ülő fasiszták. De az sem igazán egérút, mindenki tudja, hogy legszívesebben a Néppártban akarna maradni, és nem akarna egy frakcióban ülni az olasz és a lengyel fasisztákkal, nekik ugyanis semmi valódi ráhatásuk nincs az európai döntésekre. Ezentúl Orbánnak sem lesz, ő is csak a hangosan ordibáló kisebbséghez fog tartozni, akiket leprásként kezel az európai közvélemény. Nem lesz többet védőháló, nem lesz ki mentegesse Orbánt az európaiak előtt, annak fog látszani, aki valójában, egy korrupt, hatalommániás despotának. Azokból pedig normális ember nem kér, nem véletlen, hogy tavaly májusban a szemétdombra száműzték őt és elvbarátait Európában. Bármit is hazudjon Orbán, ez a mai döntés neki egy kolosszális bukással egyenértékű.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!