Orbán ismét a tehetősebbeket támogatja a rászorulók helyett

Orbán Viktor múlthéten bejelentette legújabb családtámogatási programjának részét, miszerint ezentúl nemcsak a négy, de a három gyermekes családanyák is részesülnek a szja-mentességből – közölte a 444.hu.

A családtámogatási politika alapját képzi, hogy az adóból kapnak kedvezményeket az anyák a gyermekek után. Mivel ezeket a kedvezményeket a befizetett adóból vonják le, így korábban is főleg azok jártak jól vele, akik tehetősebbnek minősültek.

A Portfolio most megvizsgálta, hogyan és kik járnak majd jól, az Orbán által bejelentett szja-mentesség kiterjesztésével:

A lap számításaiból kiderül, hogy a legtöbb családnak nem jelent majd plusz pénzt ez a kedvezmény,

mivel ha egy család havi bruttó jövedelme nem haladja meg a háromszázezer forintot, akkor adókedvezmény ide vagy oda, egy forinttal se kapnak majd több pénzt.

Ahhoz, hogy a miniszterelnök által bejelentett új családtámogatási lépés érjen is valamit, többnek kell lennie a havi bruttó bevételnek. Ha az érintett család havi hétszázezer forintból gazdálkodik, akkor a mostani adókedvezmény nekik nagyjából havi ötvenezer forint pluszbevételt fog jelenteni.

A helyzetet az is tovább bonyolítja, hogy a gyermekek után már most is jár adókedvezmény. Három vagy több gyermek esetén, ez gyermekenként 33 ezer forint. Az anyák szja-mentessége így valójában csak akkor lesz igazán érezhető, ha a gyermekek nagykorúvá válnak, így megszűnik majd utánuk a most is járó adókedvezmény.

Orbán nagy bejelentése tehát inkább csak porhintés és szemfényvesztés, mint valódi segítség a többgyermekes családoknak.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!