Tiborcz lopott milliárdjairól is megkérdezték Orbánt, nagyon kiakadt

Ma tartották az év egyetlen sajtótájékoztatóját, amin az újságírók szabadon kérdezhették Orbánt. Az alkalom elég felemásra sikeredett: a kormányfő egyrészről elismerte, hogy a jövőben új kommunikációra lehet szüksége a Fidesznek, másrészről viszont ugyanolyan rutinnal sorosozott a köztévé egy kérdésére, mint bármikor máskor az elmúlt években.

Egy jó darabig semmi igazán említésre méltó nem történt a tájékoztatón, de aztán Kovács Zoltán az RTL Klub riporterének is megadta a szót. Aki – talán tudva, hogy idén már nem, vagy nem sok lehetősége lesz a kérdezésre – élt is a lehetőséggel, és ott szúrt be Orbánnak, ahol a legjobban fáj:

a családján keresztül.

Egészen pontosan Tiborcz István lopott milliárdjairól kérdezte meg őt. A kérdés úgy szólt:

„Ön fake newsnak nevezte, hogy EU-s támogatást kapott volna az Elios. Ez csak azért lett fake news, mert a kormány úgy döntött, nem adják be az Elios számláit az Európai Bizottságnak, hanem csak a magyar költségvetésnek, így magyar forrásból állták a számlát. Miért döntött úgy a kormány, hogy az Eliost a magyar költségvetésből fizetik ki, ha a beruházás EU-s forrásból is megvalósítható lett volna?”

Orbán azonnal kiakadt, és egy egészen döbbeneteset hazudott: kijelentette, hogy szerinte a kérdés már csak azért is hazugság,

mert az EU-s forrás valójában nem is nevezhető támogatásnak.

Ezt azzal indokolta, hogy szerinte miután a nyugati országok összességében több pénzt visznek ki az országból, mint amennyit a forrásokkal behoznak, így végső soron az EU-s pénzek maximum is csak kiegyenlítik a kieső pénzeket, de semmiképp sem jelentenek plusz támogatást.

Orbán kijelentése természetesen vérlázító hazugság. Senki nem “visz ki” semmilyen pénzt az országból, vagy ha ki is visz, az nem az EU hibája, hanem azért történik, mert ez a modern globális kapitalizmus alapja. Ha az EU részei vagyunk, ha nem, ez a “kivitel” így is úgy is megtörténik, anélkül nem is működhetne semmi egy modern piacgazdaságban.

A miniszterelnök arra a kérdésre, hogy miért az adófizetők pénzéből fizette ki a veje lopott milliárdjait, és miért nem szállt vitába az EU-val, ha szerinte tényleg nem lopták el azokat a pénzeket, pofátlan módon csak annyit felelt, hogy

„Az EU a folyamatos küzdelem világa, és érdekünk, hogy ne keveredjünk olyan vitába, amely csökkenti a pénzügyi lehetőségeinket”.

Szerinte tehát valójában nem az csökkenti a pénzügyi lehetőségeinket, ha a veje vérlázító módon zsebre rakja a magyarok pénzét, hanem az, ha vitába szállunk az EU-val, ha azok amúgy teljesen jogosan számon kérik rajtunk a lopott pénzeket.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!