Kiderült! Szijjártó találkozót beszélt meg egy választásokat manipuláló céggel!

Minden eddiginél egyértelműbb bizonyíték került elő arról, hogy a Fidesz manipulálja a választásokat! Szijjártó Péter neve ugyanis ott van annak a brit cégnek az iratai között, amelyről kiderült: 87 millió Facebook profilt felhasználva 68 országban működtek közre a választások befolyásolásában. A Cambridge Analytica (CA) manipulálta többek közt a brexit szavazást, valamint Donald Trump amerikai elnök és Boris Johnson brit kormányfő megválasztását is. A több mint 100 ezer eddig titkos dokumentum a cég korábbi értékesítési igazgatójának személyes archívumából származik és a napokban került fel az internetre.

A titkos iratokból kiderül: a választásokat manipuláló cég Szijjártó Péterrel 2016. szeptember 22-én tervezett találkozót.

Mindezt az Átlátszó hozta nyilvánosságra. Az iratokból az ugyan nem egyértelmű, hogy a tervezett találkozó létre is jött, de az dokumentáltan tudható, hogy

a kérdéses időpontban a magyar külügyminiszter valóban az Egyesült Államokban volt!

A Cambridge Analytica idézte elő a Facebook eddigi legsúlyosabb adatkezelési válságát, miután kiderült, hogy a közösségi oldal felhasználóinak adataihoz hozzájutva számos választás eredményét befolyásolhatták. A cég titkos iratainak kiszivárgása Brittany Kaiserhez, a Cambridge Analytica korábbi munkatársához köthető, aki a 2019. december 12-i, Boris Johnson fölényes győzelmét hozó brit választás után úgy döntött: vállalja, hogy ő az anonim szivárogtató. Ugyanis

a cég korábbi dolgozóját megrémítette, milyen hatásosan manipulálják a választásokat a vállalat módszerei.

A Cambridge Analytica pártokkal, kormányokkal, titkosszolgálatokkal és multinacionális cégekkel is együttműködött a befolyásolás és propaganda területén. Úgy buktak le, hogy a brit Channel 4 televíziós csatorna 2018-ban rejtett kamerás felvételekkel adott hírt arról, miként folytatnak a cég szoftverei személyekre szabott „sötét hirdetésekkel” választási kampányt.

Magyar vonatkozású adatok eddig csak egyszer derültek ki a cégről: amikor a Cambridge Analyticához személyes szálakon keresztül kötődő Black Cube izraeli magán-hírszerzőcég a 2018-as választási kampányban kémkedett egyes civil szervezetek után, majd a titokban készült, megvágott hangfelvételek megjelentek a fideszes sajtóban.

Akkor az izraeli hírszerző cég cáfolta, hogy a magyar választást próbálták volna befolyásolni,

de Szijjártó Péter nevének felbukkanása a titkos iratokban azt valószínűsíti, hogy az Orbán-kormány kereste a kapcsolatot a választási manipulációkkal foglalkozó céggel.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!