Lesújtó eredmény látott napvilágot – Azonnali megoldásra lenne szükség

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Megjelent a KSH legfrissebb jelentése, mely lesújtó képet fest a magyarországi betöltetlen orvosi állásokról.

2018-ban összesen 41,3 ezer betöltött és 1,7 ezer betöltetlen orvosi állás volt, ami a működéshez szükséges orvosi állások 4%-át jelentette.

Ez a rendkívül magas szám leginkább a fekvőbeteg-ellátásban jelentkezett (971), míg a járóbeteg-ellátásból 459 orvos hiányzott – közölte az atv.hu.

Az üres orvosi állások 43%-a, tehát jelentős része, Budapestre koncentrálódott, így ott a tervezett állásokhoz viszonyítva az orvosi állások 5,1%-a volt betöltetlen. Ennél rosszabb helyzetben csak Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye volt, ahol 5,3-5,9%-os volt a betöltetlen orvosi állások viszonya a tervezetthez képest.

Az egészségügyi szakdolgozók létszáma se volt tökéletes, ott az intézmények megfelelő működéséhez szükséges létszám 3,5%-a hiányzott, azaz 3,7 ezer betöltetlen állás volt.

Az egészségügyi jelentések évről évre egyre lesújtóbb képet festenek, és egyértelműen látni, hogy pengeélen táncolunk. A kormány azonnali beavatkozására lenne szükség, hogy felzárkózzunk az uniós átlaghoz, mi is hasonlóan kielégítő ellátásban részesüljünk, mint a nyugati országok állampolgárai.

A rossz helyzetet az is tükrözi, a betöltetlen orvosi és szakdolgozói állások mellett, hogy mintegy 1400 településen nem működött 2018-ban háziorvosi praxis. Ráadásul ahol működött, ott pedig rendkívül leterheltek voltak az orvosok,

mivel átlagosan egy háziorvosra és házi gyermekorvosra együttesen 1607 lakos jutott,

de Pest, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében még ennél is rosszabb a helyzet, ott ez a szám az 1700 főt is meghaladta.

Igaz, a 2019-es adatok még nem érhetőek el, de a Portfolio.hu úgy tudja, hogy tovább növekedtek a betöltetlen állások az egészségügyben, tehát tovább romlott a helyzet.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!