Harminc évig titkosított, hogy mi célból repültek a Honvédség gépei egzotikus helyekre

Fotó: 24.hu

Miután kiderült, hogy a Honvédség gépei az elmúlt időkben elég sok egzotikus helyen jártak, az MSZP országgyűlési képviselője szerette volna megtudni, hogy pontosan mikor és hol jártak tavaly a légierő gépei, és előfordult-e, hogy magánutaztatásra vették igénybe őket – közölte a 444.hu.

Harangozó Tamásnak végül a honvédelmi miniszter adott választ,

abból pedig az derült ki, hogy ezek az adatok harminc évig titkosítottak.

Benkő Tibor válaszában kiemelte, hogy “minden személyszállítás a hatályos jogszabályoknak megfelelően történt,” majd pedig azzal folytatta, hogy

“a katonai szállításokra vonatkozó információk a honvédségi törvény szerint 30 évig honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nem nyilvánosak”.

Az Átlátszó írta meg először, hogy a Honvédség gépei jártak Dubajban, Las Vegasban, Máltán és Panamán is. Az is gyanús lehet, hogy a két Airbus és a két Dassault Falcon rendszerint kikapcsolt transzponderrel repül, így pedig nem lehet az útvonalukat nyomon követni a nyilvános repülőkövető oldalakon.

A lap szerint az Airbus 605-ös tavaly elszállította a miniszterelnököt Tel-Avivba, Kairóba, Sharm El Sheikhbe, Kazahsztánba és Pekingbe, de mindemellett három napot töltött a kanári-szigeti Fuerteventurán, pont abban az időben, mikor a honvédség egyik másik gépe is odarepült.

A két kisebb Private Jet is különleges helyeken járt az elmúlt évben, megfordultak Dohában, Las Vegasban és Panamán is, de hogy mi célból, az majd csak harminc év múlva derülhet ki.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!