Még mindig katasztrofális a helyzet – Közel 25 ezer ápoló hiányzik az egészségügyből

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) által kiadott adatok alapján kiderült, hogy hazánkban a fekvőbeteg-ellátásban dolgozó ápolók nagyon leterheltek, mivel közel 25 ezer ápoló hiányzik az egészségügyi ellátás rendszeréből – írta meg csütörtökön a Világgazdaság.

Az ápolói létszám messze elmarad a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországainak ápolói létszámától.

Míg Magyarországon 6 ápoló jut ezer lakosra, addig ez a szám Németországban 12, Svájcban pedig 16.

A MESZK felmérése arra is rávilágított, hogy a helyzet Budapesten és Pest megyében a legrosszabb, ott a legalacsonyabb a folyamatos munkarendben dolgozó szakképzett ápolók száma, valamint itt a legmagasabb a szakképzetlen ápolók aránya.

A lapnak Balogh Zoltán, a kamara elnöke arról beszélt, hogy a helyzet javulását az eredményezné, ha a kormány elkezdené felzárkóztatni a szakdolgozók bérét, valamint bevezetnék a szakma kidolgozott életpályamodelljét.

Hozzátette továbbá azt is, hogy mindezek mellett csökkenteni kellene a munkavállalók napi, heti és havi terhét is, amit a létszám emelésével és innovatív technológiák bevezetésével lehetne elérni.

A MESZK elnöke arról is beszélt, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalok körében is népszerűsíteni kellene az ápolói, szakdolgozói pályát, valamint szükséges lenne az egészségügyi szakképzés és a felsőoktatás területén a hiányszakmák ösztöndíjrendszerének a felülvizsgálata.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!