Elszólta magát a pénzügyminiszter? – Továbbra is rejtély, hogy hova tűnt 3000 milliárd

Fotó: Tóth Gergő - Népszava

A frissen megjelent MTI-s hír szerint, melyet a HVG is közölt, Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, hogy a kormány végre elérkezettnek látja az időt arra, hogy gyorsítsák az államadósság csökkentésének folyamatát.

Azonban ki ne emlékezne arra, mikor az évtized elején a Fidesz lenyúlta a magánnyugdíjpénztárakból a pénzt azzal a céllal, hogy azt majd az államadósság csökkentésére fogják költeni.

Varga Mihály mostani bejelentéséből pedig nemcsak arra lehet következtetni, hogy nem feltétlenül arra ment el a nagyjából 3000 milliárd forintnyi magánnyugdíjpénztári pénz, mint amit akkor a kormánymédia harsogott, hisz minden statisztikai mutató ennek ellenkezőjét állította, de arra is, hogy az EU többi tagországával ellentétben, rosszul gazdálkodott, taktikázott az Orbán-kormány.

A pénzügyminiszter most újból azt a célt tűzte ki, hogy az államadósságot a GDP arányában hatvan százalékra csökkentsék 2022 végére. A bejelentéssel természetesen kénytelen volt elismerni azt is, hogy míg az EU legtöbb tagországa az elmúlt években a kedvező világgazdasági folyamatokat kihasználva sikeresen pluszos vagy nullszaldó körüli államháztartást vittek, addig a magyar kormány deficitgazdálkodást folytatott, abban reménykedve, hogy a GDP növekedésével idővel sikerül kinőni majd az államadósságot.

Varga végül a Magyar Állampapír Plusz elnevezésű, kiemelkedően kamatozó magyar állampapírról kezdett el beszélni, bár ennek az adósság csökkentésében szinte semmi szerepe nincs, max annyi, hogy nem külföldi, hanem hazai befektetőknek vannak eladósodva.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!