Központilag irányított kínai egyetem veszi át a CEU helyét!

Miután a Fidesz 2017 áprilisában hozott egy törvényt, ami miatt kénytelen volt a Közép-európai Egyetem (CEU) minden amerikai akkreditálású képzését Bécsbe költöztetni, most a CEU utáni űrt egy másik külföldi egyetemmel pótolja a kormány.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nemrég írt alá egy közös nyilatkozatot egy sanghaji egyetem budapesti campusának létrehozásáról.

A Fudan Egyetemen jelenleg 4500 oktató tanít több mint 30 ezer diákot – közölte a 444.hu. A megállapodásról szóló közlemény külön kiemeli azt, hogy

“a Kínában közvetlen minisztériumi irányítás alá tartozó egyetemek egyikének sincs még külföldi campusa.”

Ráadásul Palkovics, akinek fontos szerepe volt abban, hogy a CEU Magyarországról elmenjen, most az új együttműködésről azt mondta, hogy

“A világ legszűkebb élvonalába tartozó Fudan hazai szerepvállalása, a neves külföldi professzorok megjelenése felgyorsítja a magyar felsőoktatás megkezdett nemzetköziesítését.”

A miniszter hozzátette még azt is, hogy

“A tervezett campusnyitás előmozdíthatja a további kínai beruházásokat, és különösen a kínai vállalatok kutatás-fejlesztési központjainak letelepedését Magyarországon.”

Orbán a CEU sikeres meghurcolása után, már tavaly október végén rábólintott a Fudan hazai letelepítésére,

így a Soros György nevéhez köthető világhírű egyetemet egy központilag irányított kínai egyetem válthatja fel.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!