Totális megfélemlítés! Az írók lakáscímét is tudni akarja a Fidesz!

Nem csak a színházakat akarja bedarálni az Orbán-kormány, hanem a könyvkiadókat is. Egy január 1-től érvényes kormányrendelet szerint ugyanis a kiadók kötelesek lesznek kiadni minden üzleti titkukat: Orbán emberei megismerhetik a nyomott példányszámokat, betekinthetnek a kiadók és nyomdák közötti szerződésekbe, sőt:

a jövőben az írók, jogtulajdonosok személyes adatait is oda kell adni a Fidesz embereinek!

A kormányrendelet szerint ezeknek az érzékeny adatoknak a begyűjtése az Országos Széchényi Könyvtárat (OSZK) miniszteri biztosként felügyelő Demeter Szilárd és az ő munkatársainak a feladata lesz. Az eljárás egyszerre aggályos és nehezen magyarázható, hiszen

a magánkézben lévő könyvkiadók többsége nem kap semmilyen állami támogatást. Mégis elveszik tőlük  minden üzleti titkukat.

A botrányos változtatásról a Népszavának egy névtelenül nyilatkozó informátor azt mondta: azért szükséges ezentúl a közpénz nélkül megjelenő könyvek kiadóinak teljes átvilágítása, hogy a fideszes állam könnyen feltérképezhesse a könyvpiacot. Magyarul:

Orbánék megnézik, melyik kiadót érdemes államosítani, vagyis lenyúlni!

De van az új szabályozásnak egy másik oldala is: a totális állami kontroll kiépítése a könyvpiac területén. A Fidesz úgy akar cenzúrázni, hogy már előre láthassa, melyik kiadó milyen tartalmú kiadvány megjelentetésére készül – ezért is akarják látni például az üzleti terveket. A szerzők és jogtulajdonosok személyes adatainak kikérése pedig nyílt nyomásgyakorlás az írókra.

A Fidesz előre akarja látni a könyvek tartalmát, és azt szeretné, hogy a szerzők féljenek!

Így épül ki az orbáni véleménydiktatúra a harmadik évezred elején Magyarországon. Ráadásul amíg a színházak ellehetetlenítésénél még találtak egy zaklatási ügyet, mint ürügyet, a könyvkiadók esetében már magyarázattal sem bajlódik a Fidesz. Nekik elég, ha a könyvpiacon mindenki tudja, hogy ki vannak szolgáltatva Orbánnak és működik a félelem, valamint az öncenzúra.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!