Orbán elérte a célját, végleg kiépült a diktatúra

Ma több olyan törvénymódosítót is megszavazott az Országgyűlés fideszes fele, ami végleg felszámolja a jogállam utolsó maradványait. Ilyen pl. a szájzártörvény,

ami végleg kiheréli az ellenzéki képviselők már eddig is szűkre szabott mozgásterét.

A mai naptól Kövér lényegében teljhatalmú úrrá változik, nemcsak hat hónapos tiszteletdíj-megvonással büntetheti a képviselőket, de akár ki is tilthatja őket a parlamentből és a képviselői irodaházból. A házelnök szava ezentúl többet ér, mint a magyar választópolgároké, önkényesen felülbírálhatja ugyanis a választásokon született döntést, ami felhatalmazást adott a képviselőknek arra, hogy a választókat képviselve éljenek a parlamenti mandátumukkal. De más jogok is szűkülni fognak: a képviselőknek előzetes regisztrációt kell benyújtaniuk, ha a közintézményekben ellenőrizni akarják a hatalmon lévők tevékenységét.

A módosításokkal jól jár ugyanakkor a Fidesz által feltöltött Alkotmánybíróság, ami ezentúl lényegében a rendes bíróságok “felett” fog működni. Ez az új törvény lehetővé fogja tenni – a különbíróságok felállítása nélkül is -, hogy bizonyos kényes politikai ügyekben a jövőben a kormánynak megfelelő döntések születhessenek.

Mától szigorodnak a frakcióalakítási szabályok is, azt ezentúl kizárólag az előző választáson országos listát állító és mandátumot szerző, egyazon párthoz tartozó képviselők fognak tudni alkotni. Innentől egy képviselő csak akkor fog a párthoz tartózónak számítani, ha az adott párt színeiben indult a választáson. A módosítás értelmében

végleg megszűnt annak a lehetősége, hogy két választás között frakciót váltsanak a képviselők, vagy hogy a függetlenek beüljenek egy már létező frakcióba.

(Bősz Anett liberális képviselő bizonyára emiatt döntött úgy tegnap, hogy még a törvény életbe lépése előtt beül a DK frakciójába.) A szavazás alatt Szél Bernadett és Hadházy Ákos azzal tiltakoztak, hogy elhagyták a parlamentet, és inkább meglátogatták az EMMI-t (előzetes bejelentés nélkül), utoljára megpróbálván élni a képviselői jogosítványaikkal, a DK képviselői pedig szimbolikusan hátat fordítottak, így tiltakozva a képviselők jogfosztása ellen.

De ez mit sem számított: Orbánék megszavazták Handó Tünde utódját is az Országos Bírói Hivatal élére, valamint a Médiatanács tagjait is, akik

újabb 9 évre fogják biztosítani a kormányfőnek a tanács fideszes többségét.

Ezek a döntések önmagukban is elengedők lennének arra, hogy a földig rombolják a már eleve végletekig leépített demokratikus intézményrendszert, együttesen azonban akkora ütést mérnek a jogállamra, hogy kimondhatóvá vált:

a mai nappal lényegében megszűnt a hatalmi ágak elválasztása Magyarországon.

Mostantól sem az igazságszolgáltatás, sem a törvényhozói hatalom, de még az állami intézményrendszer sem fogja tudni útját állni Orbán Viktornak.

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!