Kitört a pánik a Fideszben: akkora tömegtüntetés készül, hogy Orbán már most hátralépett

MTI Fotó: Soós Lajos

A Fidelio beszámolója szerint már most használhatott az esti tömegtüntetés híre, mert a ma benyújtott színháztörvényből több olyan pontot is kiszedtek, amelyek ellen a leghangosabban tiltakozott a szakma.

  • Ilyen pl., hogy úgy tűnik, mégsem terveznek hozzányúlni a Nemzet Kulturális Alaphoz, a törvényjavaslatban nem szerepel az NKE-vel kapcsolatos átalakítás. A színházaknak ugyanakkor továbbra is “közös fenntartási megállapodást” kellene kötniük a kormányzattal.
  • Kikerült egy másik élesen támadott pont is a törvénycsomagból, ami egy tollvonással megszüntette volna a független színházak működési támogatását.

Ezek bár elsőre jó eredménynek tűnnek, azt azonban fontos megjegyezni, hogy ettől még sajnos továbbra is fennáll a veszély, hogy Orbánék einstandolni akarják a kultúrát, a felállítani tervezett Nemzeti Kulturális Tanács a törvény értelmében ugyanis továbbra is rendkívüli hatalmat gyakorolhatna a kulturális élet felett. Ráadásul abban sem látszik változtatni a kormányzat – legalábbis egyelőre nem -, hogy kivételes eljárással próbálják keresztülverni a törvényt a parlamenten, kizárva minden szakmai szervezetet a döntés előkészítéséből.

Az viszont, hogy már most elkezdett visszatáncolni Orbán, azt jelezheti, hogy

ezúttal korántsem annyira biztos a dolgában, mint pl. amilyen az mta vagy a ceu esetében volt.

Ez kiemelten felülértékelheti a ma esti tüntetés jelentőségét.

Legyünk az utcán minél többen, hadd lássa Orbán, hogy a magyar kultúra nem eladó!

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!