Rendkívüli: megkezdődött az ellenállás Orbán ellen, sorban jelentkeznek be a Nemzet Színészei (+videó)

Mint ismert, példátlan támadást indított a színházak ellen a Gothár-ügy ürügyén a Fidesz. A kormánypártok által benyújtott salátatörvény tovább központosítaná a kultúrpolitikát, pl. miniszteri jóváhagyáshoz kötné az önkormányzati színházak igazgatóinak kinevezését, és egy tollvonással megszüntetné a független színházak támogatását.

A kormány terve olyannyira kiverte a biztosítékot a művészvilág körében, hogy hétfőre egy tömegtüntetést is meghirdettek. Az eseményen többek mellett Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is felszólal majd. A kapcsolódó Facebook-eseményen úgy fogalmaztak: a magyar kultúra sokszínűségét a művészet szabadsága biztosítja. Ha ez nincs, úgy szerintük a kultúra hatalmi játszmák és a politikai kinevezettek játékszerévé válik.

Egy petíciót is elindítottak a témában (ezt itt lehet kitölteni), vasárnapra virradóra pedig az elsőként támadott Katona József Színház (ahol a Gothár-ügy kipattanása után a teljes színházi közösséget azzal vádolta meg a kormányoldal, hogy bűncselekményeket tussolnak el) egy videót is megjelentetett közösségi oldalán, melyben a nemzet legendás színészei egy emberként fejezték ki ellenérzésüket a kultúra elleni példátlan támadással szemben.

Olyanok szólalnak meg a videóban, mint

Pintér Béla
Nagy Zsolt
Borbély Alexandra
Nagy Ervin
Kováts Adél
Pogány Judit
Gálffi László
Bálint András
Mácsai Pál
Ónodi Eszter
Péterfy Bori

A videót itt megtekinthetik:

Egy másik videóban pedig Alföldi Róbert osztja meg gondolatait Orbán elfogadhatatlan lépésével kapcsolatban:

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!