Ismét elbukott a Médiatanács – A Fidesz még a KDNP-t sem engedi a közelébe

FORRÁS: MTI / BODNÁR BOGLÁRKA

Megválasztották a Médiatanács új tagjait hétfőn este, melyet a testület fideszes elnöke, Halász János közölt. Eszerint Hankiss Ágnest, Budai Lászlót, Meszleny Lászlót és Szadai Károlyt jelölte az Országgyűlés,

így lényegében újabb 9 évre csak saját embereivel töltötte fel a legnagyobb hatalmú magyar médiaügyi döntéshozó fórumot a Fidesz.

A Médiatanácsot még 2010-ben hozta létre a Fidesz az új médiaszabályozás révén, és ezzel komoly hatalmat adva a testület kezébe. A testület hatósági feladatokat is ellátva döntenek a frekvenciapályázatokról, a közmédia vezetőinek kiválasztásában is nekik van döntő szerepük, valamint felügyelik a médiát annak érdekében, hogy “biztosítsa a demokratikus nyilvánosság működését” – közölte a Népszava.

Papírforma szerint a Médiatanács feladata lenne az is, hogy megakadályozza a teljes fideszes médiát összefogó KESMA létrejöttét, vagy legalább kivizsgálja azt, hogy nem jelent-e totális médiatúlsúlyt az egy kézben összpontosuló médiumok sokasága, azonban tudjuk, hogy ez a gyakorlatban nem így működik.

A Fidesz annyira biztosra akar menni azzal, hogy csak a saját embereit ülteti a Médiatanácsba, hogy 2010-ben még a KDNP-t sem engedte a testület közelébe, és most se. Ezt pedig könnyen meg is tehette, hisz az új szabályok csak annyit mondanak ki, hogy a parlament választja meg a tagokat és az elnököt 9 évre, a parlament pedig akkor is és most is, Fideszes kétharmaddal működik.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!