Hatalmas hiányt hagyott hátra Tarlós – A Lánchíd és a 3-as metró felújítása is veszélybe került

Fotó: Tóth Gergő / Népszava

Miután a főváros vezetését a Fidesz elbukta, az új főpolgármester, Karácsony Gergely és az ellenzéki vezetés átvizsgálta, mit hagyott maga mögött a kormánypárti volt vezetőség.

Mint most kiderült, összesen 200 milliárd forint hiányzik a budapesti költségvetésből.

Ebből, Karácsony szerint, 50 milliárd három nagy budapesti beruházáshoz kellene. Az egyik a Lánchíd felújítása, a másik az állatkert fejlesztése, végül pedig a hármas metró befejezése. A Miniszterelnökségi Sajtóiroda az ATV híradójával írásban azt közölte: készek minden, Budapestet érintő kérdést megvitatni a Fővárosi közfejlesztések Tanácsában.

Karácsony egy interjúban elmondta, hogy jelenleg nem az a kérdés, hogy meddig fog tartani a Lánchíd és környékének felújítása, hanem sokkal inkább az, hogy egyáltalán el tudják- e kezdeni.

A főpolgármester azt is elmondta, 20 milliárd hiányzik a Lánchíd felújításához, a hármas metróhoz 10, míg az állatkert befejezéséhez további 20 milliárd forintra lenne szüksége a fővárosnak.

Karácsony hozzátette, hogy a legfontosabb ezek közül a hármas metró befejezése, hisz ott a fővárosnak nincs mozgástere.

Karácsony azt is elmondta, hogy a Lánchíd felújítása csaknem kétszer annyiba kerül, mint amennyi pénz jelenleg erre a főváros rendelkezésre áll, azonban kijelentette azt is, hogy a rekonstrukció nem halogatható tovább.

A Liget projekten belül indult, Állatkerti felújítás részeként készülő Biodóm befejezéséhez további 20 milliárd kellene, melyet az új főpolgármester szerint a főváros nem tudna kigazdálkodni.

Karácsony szerint ez az összeg is hozzáadódik ahhoz a 150 milliárdos hiányhoz, melyet az új városvezetés örökölt.

Eközben a helyzetet a Miniszterelnökség egészen másképp látja. Szerintük Tarlós István stabil pénzügyi helyzettel és jelentős megtakarítással adta át a főváros vezetését, azonban hozzátették, hogy a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában készek minden, Budapestet érintő kérdést megvitatni.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!