Drámai helyzet! Elképzelni sem merik, mi lesz a kórházakban!

Fotó: Balogh Zoltán / MTI A fotó nem a cikkben említett intézményben készült

Egészen elképesztő, hogy miközben a Fidesz űrhajós utazásra és több százmilliárdos atlétikai világbajnokságra akarja költeni az emberektől beszedett adókat, a magyar kórházak működésképtelenek lehetnek, mert nem tudják kifizetni a beszállítóikat! A kórházak október végén összesen 64 milliárd forinttal tartoztak beszállítóknak, és az adósságok kétharmadának több mint két hónapja lejárt a fizetési határideje.

Sok egészségügyi beszállító már a csőd szélén áll, és ha ezek tönkremennek, a kórházaknak nem lesznek se gyógyszereik, se eszközeik!

A tönk szélére került beszállítókat képviselő szervezetek végső elkeseredésükben már Orbán Viktorhoz fordultak és azt kérik, hogy még az idén fizessék ki őket. A nem fizető kórházak ugyanis már a közepesen tőkeerős beszállítók működését is veszélyeztetik, a mikro-, kis-,

és közepes vállalkozásokat pedig rövidesen csődbe viheti. Mindez pedig végeredményben a betegeken csapódik le, mivel a beszállítókat képviselő szervezetek szerint

a kifizetésekkel kapcsolatos bizonytalanság a betegellátásban is zavarokhoz vezethet.

Az Orbánnak írt levélben a beszállítók azt is leírják: érthetetlen, miért nem fizetik ki őket. Szerintük „az ország közpénzügyi helyzete régóta nem tapasztalt kedvező állapotot tükröz. Ezzel éles kontrasztban áll az állam teljes tulajdonosi és szabályozási kontrollja alatt álló kórházak gazdálkodása, amely – az államháztartás szigetszerű problémagócaként – továbbra sem állt stabil, fenntartható pályára” – kritizálják nyíltan a Fidesz egészségpolitikáját.

A kórházak adóssága év végére elérheti a 70 milliárd forintot. A helyzet komolyságát jelzi, hogy a DK már azt követeli: a kormány hirdessen egészségügyi válsághelyzetet.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!