Tömegek pártolnak el Orbántól – tanácstalanok a Fidesz szakértői

AFP Photo/Kisbenedek Attila

Minden téren változást okozott az októberi önkormányzati választás, az eredmények után már a fideszes intézetek sem tudták leplezni: messze nincs olyan társadalmi támogatottsága a Fidesznek, mint akár egy évvel ezelőtt is volt.

A folyamat azonban nem állt meg, és ma már a párt holdudvarában is látják, hogy a helyzet súlyos a kormánypárt szempontjából. Bayer, Bencsik, Fábry szájából olyan kritikus mondatok hangoznak el, amiket elképzelni sem tudtunk eddig. Az okuk meg is van rá, mert a választások óta is

tömegek pártoltak el Orbántól!

A Fidesz tábora kb. 300 ezer fővel csökkent a Závecz Research kutatása alapján, és jelentős a visszaesésük az eddig stabilnak tartott vidéki bázisban. Még inkább jelzés értékű az a tény, hogy a fiatalok körében (30 év alattiak) szerepel a leggyengébben a Fidesz. Elindult a párt körüli értelmiségben az a fajta kesergés, ami a 2000-es évek elején az MSZP-re volt jellemző, miszerint nem találják a hangot a fiatalok felé. Valóban, az MSZP akkor nem értette az akkori 30-as éveiben járó generációt, ugyanúgy, ahogy a Fidesz sem érti a mostaniakat.

De a mostani helyzet még mindig csak az összeomlás kezdete. Újabb jelek vannak, amik azt mutatják, hogy recseg-ropog az Orbán személyével összetartott szavazótábor egysége. Az Idea Intézet az Azonnali megbízásából készített egy kutatást, amiben többek között azt is megkérdezték, hogy mennyire értenek egyet az emberek azzal, hogy Orbán Viktor túl régóta van jelen a politikában.

A válasz nem túl hízelgő, az ellenzéki szavazók 90 százaléka, a bizonytalanok 77 százaléka gondolja úgy, hogy Orbán már túl régóta politizál,

a Fidesz szavzóinak pedig 22 százaléka van ezen a véleményen!

Mindez azt jelenti, hogy ez a 22 százalék a Fidesz táborából fogékony egy új vezetőre, könnyen leválhat a Fideszről egy számára újabb, vonzóbb vezető kedvéért. Ez lesz a NER vége.

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!