Hatalmas kórházreformra készül a kormány – Több helyen végleg megszűnhet az ellátás

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Hihetetlen nagy kontrasztot ad arról a jelenlegi helyzetről a most előkerült dokumentum, hogy mi az Orbán-kormány számára ma a legfontosabb. Míg a kormánypárti médiumok javában az új Puskás Ferenc Stadion megnyitásáról áradoznak, hogy milyen nagy siker ez az országnak és vezetőinek, addig a Népszava birtokába került dokumentum szerint teljesen átalakítanák az egészségügyi ellátórendszert.

Eszerint úgy próbálják meg kezelni a mára egyre nagyobb gondot okozó szakorvos hiányt, hogy több intézményt egybeolvasztanának, sok helyen pedig teljes osztályokat szüntetnének meg.

Orbánék tehát magasabb fizetés és jobb életpályamodell helyett, mely itt tartaná az országban az orvosokat, nővéreket, inkább teljes osztályokat szüntetnek meg azokban az intézményekben, melyekben már hosszabb ideje fennáll a szakemberhiány.

Íme a lista arról, hol kívánnak átalakítást végrehajtani Orbánék:

A farkasgyepűi tüdőgyógyintézetet a Veszprém megyei kórházhoz csatolnák, a pszichiátriai rehabilitációs feladatokat ellátó dobai intézményt pedig teljes egészében felszámolnák.

Tapolca összes aktív ellátása átkerülne az ajkai kórházba, és ide telepítenék át Pápáról a gasztroenterológiát is, így Tapolcán és Pápán csak szakrendelések és egynapos ellátások maradnának.

Az esztergomi kórházban, ahol orvoshiány miatt amúgy is szünetel az ellátás, megoldásként azt találta ki a kormány, hogy megszüntetne 16 fül-orr-gégészeti aktív ágyat, helyette pedig egynapos ellátás maradna csak. A komáromi kórházból pedig a reumatológia ágyakat vinnék át Esztergomba.

Az új kormánytervezet megszüntetné az azonos ellátásokat a Fejér megyei és a dunaújvárosi kórházakban. Így a dunaújvárosi betegek csak Fehérváron juthatnának kórházi kezeléshez a fertőzéses, az urológiai, a szemészeti, a gyermekkori fül-orr-gégészeti problémáikkal.

A kazincbarcikai intézmény teljes aktív kapacitását áthelyeznék a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lévő megyei kórházba.

A sátoraljaújhelyi kórházban pedig úgy oldanák meg az állandó gyermekorvos-hiányt, hogy az osztályt végleg bezárnák,

és az ellátást csak egy 24 órás sürgősségi osztállyal biztosítanák.

A hatvanit kórházat a gyöngyösi kórházba integrálnák, mivel ott jobbak az ellátás körülményei. Nógrádban pedig bővülne a salgótarjáni kórház egy onkológiai centrummal.

Tolna, Baranya és Somogy megyében is megszüntetnének több kórházi osztályt, ezeket is csak egynapos ellátással pótolnák.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében található MÁV-kórház átalakulna mozgásszervi rehabilitációs szakkórházzá. A mezőtúri kórház szülészetét és gyermekgyógyászatát pedig a megyei kórházba telepítenék át, valamint azt javasolják, hogy egy folyamatosan szolgálatos esetkocsival bővítsék a helyi mentőállomást. A jászberényi kórházat pedig a szolnoki megyei intézménybe olvasztanák.

Győr-Moson-Sopron megyében a megyei kórházba integrálnák a csornai és a mosonmagyaróvári intézményeket, mindemellett pedig 35 ágy szűnhet meg végleg Sopronban.

Vas megyében a celldömölki szülészet és a körmendi sebészet kapacitásait változtatnák meg, Nagykanizsán pedig csökkenhet a sebészeti, a traumatológiai és a szülészeti ágyak száma.

A Dél-Alföldi térségben jelenleg négy helyen működik szülészet, melyből csak a szentesit és a hódmezővásárhelyit tartanák meg. Ebben a régióban a gyermekágyak számát is tovább csökkentenék, valamint Orosházán is csak 24 órás gyermeksürgősségi osztály maradna a javaslat szerint.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!