Bukni látszik Orbán terve – Kemény kérdéseket kapott Várhelyi

A kormány eredetileg Trócsányi László korábbi igazságügyi minisztert jelölte az Európai Bizottságba, ám az ő jelölése végül elbukott, így került képbe Várhelyi Olivér. Mint arról mi is beszámoltunk, a korábbi várakozásokkal ellentétben, az ő személyével sincsenek megelégedve az EP képviselők, így Várhelyi elbukott az első fordulón, tehát egyelőre nem lehet belőle bővítési biztos.

A szóbeli meghallgatás után azonban maradt még egy kis remény arra, hogy Orbánnak sikerül a terve, és Várhelyiből bővítési és szomszédságpolitikai uniós biztos lesz. Ehhez azonban a második fordulóban a jelöltnek írásban kell válaszolnia az Európai Parlament képviselőinek további kérdésekre – közölte a 444.hu.

A Politico szerint Várhelyi olyan kérdéseket is kapott, mint például:

“Hogyan értékelné, ha bármelyik EU-s tagállam kormánya menedékjogok adna valamelyik csatlakozásra váró ország elítélt miniszterelnökének?”

Itt egyértelműen arra kíváncsiak, hogyan értékeli Várhelyi azt, hogy a Fidesz menedékjogot adott Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnöknek, aki börtönbüntetése elől menekült Magyarországra.

A magyar kormány jelöltjénél arra is rákérdeztek, hogy korlátozva vagy befolyásolva érzi-e a magát a kötelezettségei teljesítésében amiatt, hogy Orbán Viktor a Türk Tanács csúcstalálkozóján kijelentette:

“Ha sikerülne (a bővítési és szomszédságpolitikai biztosi posztot) megszerezni, akkor a keleti partnerség ügyében szoros együttműködésünk lesz Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalás ügyében pedig Törökországgal”.

Valamint hozzátette:

“ha sikerül megszerezni ezt a portfóliót, akkor örömmel állunk az önök rendelkezésére, hogy segítsük az önök törekvéseit.”

Ez azért aggályos, mivel a magyar miniszterelnök kijelentése teljes egészében szembemegy az uniós szabályokkal, amik kimondják, hogy bár az Európai Bizottság tagjait a kormányok delegálják, kinevezésük után mégis megszakad minden formális kapcsolatuk a küldő országgal és kizárólag az uniós szerződések őreként, az egész európai közösség érdekében teljesítik feladatukat.

Az is érdekes egyébként, hogy az Európai Parlament a román és a francia jelölteket elfogadta, tehát már csak Várhelyi kinevezése van függőben.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!