Itt a fideszes atombomba: az elveszített önkormányzatokban továbbra is ők dönthetnek!

A Fidesz törvényt hoz arról, hogy az elveszített önkormányzatok legfontosabb ügyeiben továbbra is ők dönthessenek! Orbánékat nem érdekli, hogy a nép elzavarta őket.

A Fidesz egyszerűen elveszi az önkormányzatok jogköreit és továbbra is Orbán mondhatja meg, mit tehet egy település.

Mindezt egy olyan salátatörvényben rejtették el, ami a „fővárosi és megyei kormányhivatalok működésének egyszerűsítése érdekében egyes törvények módosításáról” címmel nyújtottak be, és amit meg is fognak szavazni.

Az önkormányzatok döntési jogait megcsonkító javaslat szerint például

a települések nem szólhatnak bele, mi épülhet náluk és mi nem.

A törvénymódosítás úgy rendelkezik, hogy 2020 március 1-től a járásközpont városok jegyzőinek át kell adniuk minden építési igazgatással kapcsolatos feladatot a kormányhivataloknak. Ezzel együtt „az önkormányzatok mindazon vagyona és vagyoni értékű joga” is átkerül az államhoz, „amely a jegyző építésügyi igazgatási feladatainak ellátását biztosítja”. Sőt, nem csak az önkormányzat vagyona, hanem az építésügyi feladatokat ellátó köztisztviselők is a kormányhivatalhoz kerülnek.

Nem nehéz észrevenni, hogy mindez azt jelenti, hogy

az ellenzéki városok nem fúrhatják meg Orbán strómanjainak építkezéseit. Így például tovább épülhetnek a stadionok.

A Fidesz-kormány ellenzéket szívató törvényjavaslatában az is szerepel, hogy a kisebb szabálysértési ügyek a járási kormányhivataltól átkerülnek a rendőrséghez, ami azt jelenti, hogy a kerületi rendőrségek sokkal leterheltebbek lesznek.

A Fidesz épp csak azt nem írta bele a javaslatba, hogy „ezután próbáljanak az ellenzéki városok rendet tartani!”

A legdurvább része a kormányzati törvényjavaslatoknak azonban mégis az, hogy az önkormányzatoknak iparűzési adóbevételükből elsőként a tömegközlekedést kell finanszírozniuk. Vagyis

a Fidesz durva jegyáremelésre próbálja kényszeríteni a fővárosban a BKV-t.

Pedig azt már Tarlós is megmondta, hogy a fővárosi tömegközlekedés csak úgy működhet, ha három lábon áll: a költség egyharmadát a jegybevételből fedezik, egyharmadát Budapest finanszírozza, egyharmadát pedig a kormány biztosítja. Ez utóbbinak intettek be most Orbánék.

Ezek a törvényjavaslatok utólag átírják az önkormányzati választás eredményét: hiába veszített a Fidesz, a települések ügyeiben továbbra is ők dönthetnek.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!