Drasztikus adatok láttak napvilágot – Nehéz helyzetben vannak a nyugdíj előtt állók

Az idősebb korosztály munkakereséséről és a nyugdíjak jelenlegi helyzetéről volt szó az ATV Start című műsorában. A riport elején elmondták, hogy az MSZP a KSH adataira hivatkozva közleményében közölte:

Magyarországon a nyugdíjasok elszegényedése 2010 óta jelentős ütemben felgyorsult.

Hozzátették, hogy az azenpenzem.hu pedig a nemzeti foglalkoztatási szolgálat legfrissebb jelentése alapján megjegyzi, hogy a nyugdíj előtt állók körében a legnagyobb a munkanélküliség. Hiába ugyanis a munkaerőhiány és a rekord számú vendégmunkás az országban, az érintett rétegből így is közel 61 ezren inaktívak a munkaerőpiacon.

A lap szerint ennek hátterében az állhat, hogy a kormány idén szüntette meg az 55 év felettiek után járó foglalkoztatási kedvezményt.

Ez pedig azt jelenti, hogy bár még 10 évig kellene dolgozniuk az érintetteknek, a kormány rendelkezésének köszönhetően mégis hátrányba kerülnek az idősebb álláskeresők.

Az M1 műsorában is a kialakult helyzetről beszélgettek, ahol Csath Magdolna közgazdász, egyetemi tanár elmondta, hogy szerinte megoldást jelentene az érintetteknek, ha továbbképzéseken vennének részt, így biztosítva maguknak, hogy felkészültebben és tágabb ismeretekkel keressenek munkát.

Ha azonban valaki meg akarja fogadni ezt a tanácsot, akkor elképzelhető, hogy még nehezebb helyzetbe kerül.

A kormány ugyanis nemcsak megvonta az 55 év felettiek után járó foglalkoztatási kedvezményt, de a tervezett képzési rendszer átalakítása hosszabb és rugalmatlanabb szakmatanulást eredményezhet a jövőben.

Tehát a kormány duplán nehezíti az idősek helyzetét. Egyrészt megvonták a foglalkoztatási kedvezményt, így a munkáltatók kétszer is meggondolják majd, hogy egy idősebbet vagy egy fiatalabbat alkalmazzanak, másrészt a képzések időtartalma is jelentősen megnőtt, így biztosítva, hogy akinek nincs munkája még évekig ne is dolgozhasson, helyette egy hosszú képzésen vegyen részt.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!