Kártyavárként omolhat össze a Fidesz eddigi rendszere – Fény derülhet a csalásra

Hosszú pereskedés után végül a TASZ került ki győztesen, így a Belügyminisztériumnak ki kell adnia a TASZ és a Political Capital által igényelt lakcím-nyilvántartási adatokat. Ezekből az adatokból pedig kiderülhet, történtek-e tavaly az országgyűlési választás előtt visszaélésszerű lakcímbejelentések – közölte a 444.hu.

Már a 2018-as választás előtt is sokakban felmerült a gyanú, hogy

külhoni magyar állampolgárok létesítettek fiktív magyarországi lakcímet azért, hogy a pártlista mellett egyéni képviselőkre is leadhassák szavazatukat.

A Belügyminisztérium az erre vonatkozó adatokat nem akarta kiadni, így arról, hogy hány lakcímet létesítettek az elmúlt két évben ilyen céllal, csak találgatni lehetett.

Idén márciusban már első fokon elvesztette a pert a BM, most pedig a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon is a TASZ-nak és a Political Capitalnek adott igazat. Így a minisztériumnak az adatokat egy jól kezelhető Excel-táblázatban kell kiadnia, melyben pontosan feltüntetik, melyik hónapban, melyik településen, hány 17 évesnél idősebb magyar állampolgár létesített lakcímet 2016. január 5. és 2018. április 5. között.

A tárcának azt is jeleznie kell majd a táblázatban, hogy ezek közül hány embernek nem volt korábban magyarországi lakcíme.

A Belügyminisztérium az elsőfokú ítélet ellen azzal fellebbezett, hogy a kért adatok aránytalan munkateherrel járnak, de ezt végül nem tudták konkrétumokkal alátámasztani, így 15 napon belül teljesíteniük kell az adatigénylést.

A választók pedig most megtudhatják, volt-e szerepe az országgyűlési választások eredményének alakulásában a lakcímlétesítéseknek.

A TASZ úgy véli, hogy a jövőben ezek az adatok bírósági huzavona nélkül is kikérhetőek lesznek, így ez segítheti majd a büntetőeljárások elindítását. Jelenleg a kisebb településeken történt betelepítések miatt van folyamatban jogi eljárás, melynek során kiderülhet, kik a felelősek a visszaélésekért.

Szabó Attila, a TASZ jogásza szerint,

az állam az elmúlt években rendkívül megnehezítette a közérdekű adatok megismerését, így azokat rendszerint már csak bírósági úton tudják kikényszeríteni.

Hozzáteszi, hogy a mostani döntés a választások tisztasága miatt is különösen fontos, a Belügyminisztériumnak a jövőben minden igénylésnél ki kell adnia majd az át- és beköltözésekre vonatkozó közérdekű adatokat.

László Róbert, a Political Capital választási szakértője pedig úgy véli, hogy

a Fidesz a 2018-as választási győzelmét, vagy legalábbis a kétharmadot a fiktív lakcímeknek köszönheti.

Most, hogy nyilvánosságra kerülnek az adatok, kiderül majd, hogy országos szervezettség áll-e a voksturizmus mögött.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!