Matolcsy elképesztő okoskodásba kezdett és kioktatta a németeket

nol.hu

Matolcsy György vasárnap arról értekezett a Financial Timesban, hogy hatalmas hiba volt bevezetni az eurót – közölte a 444.hu. A jegybankelnök kifejtette, hogy meg kell keresni a kiutat az euró csapdájából, mert szerinte káros azt állítani, hogy Nyugat-Európa egyesítéséhez a következő lépés a közös fizetőeszköz.

Matolcsy kifejtette továbbá azt is, hogy a euró egyáltalán nem normális, mivel annak előfeltételeinek szinte egyike sem áll fenn.

Majd felsorolta azt is, hogy az euró bevezetése után két évtizeddel, még mindig nincsenek meg a sikeres nemzetközi valuták feltételei: se közös állam nincs, se olyan közös költségvetés, ami az eurózóna össz-GDP-jének legalább a 15-20 százalékát tenné ki, valamint azt is hibaként vetette fel, hogy közös pénzügyminiszter és pénzügyminisztérium sincs.

A magyar pénzügyminiszter azt is képes volt vizionálni, hogy

az euró bevezetése tulajdonképpen csak egy csapda volt, amit az újraegyesülő Németországnak állítottak a franciák.

François Mitterrand, volt francia elnök úgy gondolta, hogy ha Németország feladja akkori fizetőeszközét a német márkát, akkor az elég ahhoz, hogy elkerüljék a “német Európát”. Helmut Kohl pedig úgy gondolta, hogy ez az ára a német egységnek.

Azonban Matolcsy szerint mindketten hatalmasat tévedtek, mert attól függetlenül, hogy most európai Németországunk van, nem pedig német Európánk, az euró nem volt képes megakadályozni a németek megerősödését.

A jegybankelnök azt is kifejtette, hogy a németek még a saját csapdájukba is beleestek azzal, hogy a dél-európai államok bevételével gyengévé tették az árfolyamot, így az EU legerősebb exportőreivé váltak,

ez a siker pedig annyira öntelté tette őket, hogy teljesen elhanyagolták a saját infrastruktúrájukat és nem fektettek be eleget a jövő iparágaiba.

Matolcsy megállapította továbbá, hogy mielőtt még bevezették az eurót, a tagállamok sokkal jobban teljesítettek, és a bevezetésnek sok vesztese és csak kevés győztese van.

Majd a pénzügyminiszter felszólította Európát, hogy “ideje felébredni ebből a kártékony és terméketlen álomból”. Szerinte mindenkinek be kell ismernie, hogy az euró egy stratégiai hiba volt, nem pedig aranybánya. Azt ajánlja az európaiaknak, hogy lássák be hibájukat, adják fel ezt a kockázatos álmukat, hogy majd egy olyan erőt hoznak létre, ami képes lesz felvenni a versenyt az Egyesült Államokkal.

Az eurózóna tagjainak pedig nagylelkűen megengedné a magyar jegybankelnök, hogy kilépjenek, míg a maradóknak pedig egy sokkal erősebb és fenntarthatóbb fizetőeszközt kéne létrehozniuk.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!