Dobrev: kizárt, hogy Orbán megkapja Brüsszelben amit akar

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője és parlamenti képviselője pénteken az ATV stúdiójában arról beszélt, hogy ugyan a bizottsági elnök Ursula von der Leyen – Trócsányi Lászlóval ellentétben – elfogadta biztosjelöltként Várhelyit. Ez előrelépés ugyan a magyar miniszterelnök szemszögéből,

de szinte kizárt, hogy a Fidesz jelöltje kapja a bővítésért felelős posztot.

A Demokratikus Kolalíció EP képviselője azt is elárulta, hogy Orbán a Türk Tanács ülésén elmondott beszédével vágta el végleg annak a lehetőségét, hogy megkapja a vágyott portfóliót. Ugyanis Orbán a következőket mondta:

„Magyarország jelenleg azért harcol, hogy a hamarosan felálló új Európai Bizottságban a bővítés- és szomszédságpolitika portfólióját kapja. Az esélyek nem rosszak, de ez egy éles csata. Ha sikerülne (…) megszerezni, akkor a keleti partnerség ügyében szoros együttműködésünk lesz Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalás ügyében pedig Törökországgal. Ha sikerül megszerezni ezt a portfóliót, akkor örömmel állunk az önök rendelkezésére, hogy segítsük az önök törekvéseit.”

Az MSZP EP képviselője, Ujhelyi István arra mutatott rá, hogy Orbán teljesen félreértelmezi az európai politikai berendezkedést, mert ha Várhelyi meg is kapná a bővítésért felelős portfóliót, azt nem Magyarország kapja, pláne nem Orbán Viktor, hanem egy magyar nemzetiségű biztos. Ugyanis, bár a bizottsági tagokat a kormányok delegálják, de kinevezésük után megszakad formális kapcsolatuk a küldő országgal, és kizárólag az uniós szerződések szerint, az európai közösség érdekében tevékenykedhetnek.

Így nem arról van szó, hogy a magyar kormány által delegált biztos területén majd Orbán Viktor fogja fújni a passzát szelet. Azt nem tudjuk, el merték-e ezt neki árulni, egyenlőre úgy tűnik, hogy nem.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!