Lelepleződött Orbán rendszere – Így működik a “független” sajtó

A bajai önkormányzati lap pontosan megmutatja, hogyan működik ma Magyarországon a sajtó, hogyan befolyásolja a politika egy városi lap tartalmát. A Bácskai Napló (mikor még fideszes vezetésű volt az önkormányzat) azzal került be az országos médiába, hogy a Baján induló ellenzéki jelöltek arcképeit eltorzítva közölték. Volt akinek hosszú nyakat, másnak ferde orrot vagy épp kancsal szemet szerkesztettek és így ábrázolták őket – közölte az index.hu.

Szeptemberben mikor az ellenzék ezt szóvá tette, a lap úgy reagált a történésre, hogy akkor inkább nem is közölnek képet egyik jelöltről sem.

Végül a bajai önkormányzat az október 13-i választáson ellenzéki többségű lett, és a polgármesteri címet is a momentumos Nyirati Klára nyerte el. Látva a város politikai átrendeződését, a Bácskai Napló egy külön cikkben kért elnézést a képhamisításért amit korábban az ellenzéki jelöltekkel szemben csináltak, és arról írtak, hogy bíznak az új városvezetésben valamint nagyon sokra tartják a sajtószabadságot.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a HVG-nek adott interjút, melyben beszélt a bajai ügyről is:

“Baján például a Fideszt brutálisan kiszolgáló lap főszerkesztőjét magához hívatta a polgármesterünk, és elmondta; vagy bocsánatot kér az olvasóktól, hogy hazudtak, vagy mennie kell. Ő az előzőt választotta,

aztán megkérdezte, hogy ezután milyen e-mail-címre kell majd elküldenie a cikkeket, mire Nyirati Klára elmondta, hogy nem lesz cenzúra többé, az lesz a dolga, hogy újságot írjon.”

A Bácskai Napló főszerkesztője, Géczy Zsolt korábban az RTL-nek nyilatkozva elmondta, hogy a meghamisított képeket a fideszes vezetésű városházától kapták, arra a kérdésre pedig, hogy milyen mértékben szólt bele az önkormányzat a lap tartalmába, azt mondta:

“a direktívák megvoltak”.

A bajai eset remekül tükrözi, hogyan működik ma Magyarországon az Orbán által kialakított rendszer, hogyan befolyásolja a politika egy városi lap működését. A hatalom megmondja, milyen tartalmat kívánnak látni az újságban, a cikkeket pedig megjelenés előtt ellenőrzik, ez pedig egy teljesen demokratikusan működő országban elképzelhetetlen lenne.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!