Csapdába csalták Orbánt, mindenét elveszítheti Brüsszelben

Komoly válaszút elé állították, könnyen lehet, hogy ebből most nem fog tudni kikeveredni.

Nagy meglepetésre néhány nappal ezelőtt, szembemenve Orbán Viktor és Szijjártó Péter több hete hangoztatott álláspontjával, a Fidesz EP-képviselői meghajoltak az Európai Néppárt akarata előtt, és megszavazták a szíriai török offenzíva elítélését. Ha tudott a lépésről előre Orbán, ha nem – mi az előbbire tippelnénk, ismerve, hogy mekkora mozgásterük van általában a kormányfő embereinek -,

a külföldi partnereknek való megfeleléssel így is úgy is sikerült az elmúlt évek egyik legkínosabb helyzetébe hozniuk a magyar miniszterelnököt.

Meg is mondjuk, miért, a logika pofonegyszerű. Orbán szerint a magyar érdek az, ha támogatjuk Erdogan török elnököt abban, hogy létrehozzon az országában állomásozó szíriai menekülteknek egy biztonságos zónát Szíriában. A kormányfő szerint az a tét, hogy ezek a menekültek Európa felé, vagy vissza Szíriába fognak elindulni, amint véget ért a konfliktus. Tegyük fel, hogy Orbán komolyan azt hiszi, hogy ez a magyarok érdeke.

Akkor miért szavazott a magyar érdekkel szemben az Európai Parlamentben?

Kétféle válasz lehetséges. Vagy arról van szó, hogy Orbán eddig is pontosan tudta, hogy a magyarok érdeke valójában nem ez, hanem az lenne, hogy ahogy csak tudja, próbálja megakadályozni Erdogant abban, hogy destabilizálja a Közel-Keletet (akár újabb potenciális migrációs hullámot megindítva Európa felé), vagy az, hogy puszta önérdekből most az a magyar érdek ellen szavazott, amit ő annak gondolt.

Ergo vagy hazudott a miniszterelnök korábban a magyarok érdekéről, vagy most frakciófegyelemből leszavazta azt.

Bárhogy is legyen, Orbán csapdába csalta saját magát. Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője is érzékelte, mekkora stratégiai hibát ejtett Orbán, ezért újabb csapdát állított a kormányfőnek: bejelentette, hogy

be fogja nyújtani a magyar Országgyűlésnek is a török offenzívát elutasító EU-s álláspontot,

és ezáltal fogja színvallásra kényszeríteni Orbánt európai szövetségesei és Erdogan előtt, hogy valójában kinek az oldalán áll. Ha leszavazza az indítványt, az Unió pontosan tudni fogja, hogy továbbra sem bízhat a magyar miniszterelnökben, és emiatt biztosan nem fogja rehabilitálni a Fidesz EPP-tagságát (még az is lehet, hogy az uniós tagságunk is veszélybe kerülne). Ha megszavazza az indítványt, Erdogannak fordít hátat, és egy életre elszakíthatja a törökökkel való kipcsak-szövetségünket.

Bármit is lépjen Orbán, jól már nem dönthet, köszönhetően Ujhelyi mestertervének. A képviselő Facebook-bejegyzését a témában itt megtekinthetik:

Gepostet von Ujhelyi István dr. am Sonntag, 27. Oktober 2019

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!