Véletlenül kimondta az igazat Kövér, jó nagy bajba keverte magát

Mi is beszámoltunk Kövér keddi előadásáról, amit a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott. Az eddig megismert részletek mellett a 444 most egy új felvétellel is előhozakodott, melyen a házelnök arról beszél, hogy szerinte

még az 1980-as években is nagyobb volt a szabadság az ELTE-n, mint most, a Fidesz kormányzásának 10. évében.

Kövér úgy fogalmazott: „és akkor még nem mennék bele abba, hogy az állami egyetemeken, azokon mondjuk – hogy mondjam – a nyolcvanas évek szellemi szabadsága meg a mostani, az nem összevethető, és a fejlődés nem fölfelé megy, hanem – hogy mondjam – nosztalgiával gondolok vissza egyetemista koromra, hogy milyen szellemi szabadság volt az ELTE jogi karán az állampárt alatt párttag tanszékvezetőkkel meg dékánokkal meg rektorokkal, ahhoz képest, ami ma van az ELTE-n.”

Kövér nagy valószínűséggel azt az általános kormányzati narratívát próbálta meg itt előadni, mely szerint a tudományos életet mára olyannyira áthatotta a nyugati liberalizmus véleménydiktatúrája, hogy az már a hazai egyetemek szabad gondolkodását is veszélyezteti. Persze Kövér hazudik, ha létezik bármi, ami fenyegeti a tudományos élet szabadságát Magyarországon,

az az a Fidesz, ami gallyra vágta a Magyar Tudományos Akadémiát, és ami alárendelte a kutatási szabadságot Orbán Viktor hatalmi érdekeinek.

Erről persze Kövér nem tett említést, csak tovább szajkózta a szélsőjobboldali, laposföld-szintű összeesküvés-elméleteit. Ezúttal viszont – bár azt egészen biztosan nem szerette volna – véletlenül az igazat is sikerült kimondania, ma valóban a ’80-as évek szintjére hajaz a szabadság a felsőoktatásban.

Az önkormányzati bukás után ugyanakkor nem lennénk meglepve, ha Orbán már ezen a véletlen igazmondáson is kiakadna. Ha másból nem, október 13-ból ugyanis végleg kiderülhetett a számára, hogy a NER már korántsem olyan monolit és stabil, mint egykoron. Olyannyira nem az, hogy könnyen elképzelhető, hogy akár egy-egy igazságmorzsa is a rendszer végét okozhatja.

Bárhogy is, nem lennénk most Kövér László helyében.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!