Hivatalos bírósági döntés: jogellenes a Fidesz adatkezelése

Vajon mit magyaráz ennyire Kubatov a főnöknek?

Ilyen sem történt még az országban: az adatai jogszerűtlen kezelése miatt első fokon pert nyert a Fidesszel szemben egy férfi. Állítása szerint soha nem adta meg az email-címét a pártnak, az mégis kampányanyagokat küldött neki.

A Fidesz a bíróságon nem tudta igazolni, hogy jogszerűen szerezte meg az adatokat.

A férfi képviseletét a TASZ látta el, és a szervezet szerint az adatvédelmi hatóságnak is meg kell vizsgálnia a Fidesz adatkezelését. Érdekes, hogy Péterfalvi Attila a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének ez sosem jutott eszébe, bármilyen videókat is közöltek a Kubatov listák létezéséről és tartalmáról.

A bíróság az ítéletében kimondta, hogy az aláírásgyűjtő kampányok során az aláírók személyes adatai érzékeny, politikai véleményre vonatkozó adatoknak minősülnek. Éppen ezért, már az aláírásgyűjtés során meg kell arról bizonyosodni az aláírók személyazonosságáról, és email címek esetében pedig egy visszaigazoló emaillel kell megbizonyosodni arról, hogy a cím valóban az aláíróhoz tartozik.

Az ítélet szerint bebizonyosodott, hogy a Fidesz politikai marketingcéllal jogellenesen is kezel személyes adatokat.

A TASZ szerint az eset egyáltalán nem egy elszigetelt egyedi eset, ezért a jogvédő szervezet kezdeményezi a Fidesz politikai marketing célú adatkezeléseinek átfogó vizsgálatát a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál.

Ideje volt.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!