Újabb csapást mértek Borkaira – Sorra kapja a pofonokat a győri polgármester

Újabb csapást mértek Borkai Zsoltra, aki korábban szexbotrányával került a figyelem középpontjába. Most az Alkotmánybíróság öt tagú tanácsa mondta ki egyhangúlag, hogy jogosan bírságolták meg őt, amiért gyerekeket felhasználva kampányolt.

A Győri Ítélőtábla azért marasztalta el az újraválasztott polgármestert, mert a kampányidőszakban gyerekek jelenlétében adott át, egy már korábban elkészült futópályát – közölte a hvg.hu.

Borkai végül alkotmányjogi panaszt nyújtott be az ítélet ellen, mivel véleménye szerint mint polgármester volt jelen az eseményen, melyen semmilyen utalást nem tett jelölti minőségére és a közelgő választásokra sem. Tehát a győri polgármester panasza szerint az átadás önkormányzati rendezvény volt nem pedig kampányrendezvény.

“A választási eljárási törvény szerint nem minősül kampánynak a helyi önkormányzatok feladatuk ellátása során végzett tevékenység.”

Borkaiék panasza szerint pedig ha az ítélőtábla indoklása megállná a helyét, akkor kampányidőszakban semmilyen beruházás átadására nem kerülhetne sor.

Az Alkotmánybíróság végül azonban az ítélőtáblával értett egyet, közlésük szerint azért, mert önmagában nem tilos a polgármester vagy az önkormányzati képviselő számára a részvétel egy átadó ünnepségen, és az sem, hogy mindezt gyermekek jelenlétében tegyék valamelyik általuk is használt létesítmény átadó ünnepségén.

De kimondják továbbá azt is, hogy a köznevelési törvény tiltja az iskolákban a politikai tevékenységet, és ezt a választási eljárási törvény idézett mondata sem írja felül.

Tehát, “ha a hivatalban lévő és a választásokon jelöltként induló polgármester vagy önkormányzati képviselő közfeladatának ellátása során iskolában jelenik meg, vagy más, gyermekek részvételével zajló eseményen vesz részt, akkor az ő felelőssége, hogy az esemény ne váljék a kampány mint politikai tevékenység részévé.” – Ez Borkai Zsoltnak azonban nem sikerült!

Az ítélőtábla tehát jogosan állapította meg, hogy magát a beruházást az egyik jelölt keretéből finanszírozták, és az átadó ünnepséget pedig direkt a kampányidőszakra időzítették, mivel a futópálya már fél évvel korábban elkészült.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!