Bekövetkezett a Fidesz rémálma – Rettegnek az ellenzék által elfogadott javaslat miatt

A sikeres ellenzéki összefogás új irányvonalat szabhat a magyar politikában. A leköszönő fideszes polgármesterek azonban, most kezdenek majd csak igazán aggódni, hisz előveszik az átláthatósági minimumprogramot az új ellenzéki győztesek.

A tervezetet a mostani önkormányzati választáson 390 jelölt írta alá, ami kétszer annyi, mint öt évvel ezelőtt – közölte a Transparency International Magyarország jogi igazgatója az ATV Start című műsorban. Ligeti Miklós elmondta, hogy azzal a felhatalmazással melyet vasárnap kaptak,

rengeteg településen eshetnek ki azok a bizonyos csontvázak a szekrényből.

A programhoz csatlakozók vállalták, hogy fellépnek az átláthatóság és az elszámoltathatóság mellett, és mandátumot szerezve 100 napon belül beterjesztik a programot. Az aláírók vállalásait pedig az antikorrupciós civilszervezetek figyelik és kérik majd számon, amennyiben az szükséges lesz.

A dokumentumot aláírók közül végül 170 képviselő, 14 polgármester és Karácsony Gergely főpolgármester nyert mandátumot vasárnap.

Ligeti Miklós elmondta továbbá azt is, hogy újdonságnak számít, hogy nemcsak az önkormányzatoknál, de az önkormányzati cégeknél is fennállhat a korrupció veszélye, így az öt évvel ezelőtti javaslatot most erre is kiterjesztették.

Hozzátette, hogy a korrupció mindig központi téma volt a kampányokban, és már a Fidesz is ezzel hozakodott elő a 2010-es kampányidőszakban. Az azonban megfigyelhető, hogy rendszerszintűvé csak a Fidesz hatalomra kerülése után vált.

“A hatalom termeli a korrupciót, önkormányzati és központi szinten egyaránt”

– mondta Ligeti.

A Transparency International Magyarország jogi igazgatója most abban bízik, hogy ténylegesen hajlandóak lesznek tenni a korrupció ellen azok, akik ezt korábban vállalták.

Most ugyanis több településen is olyan ellenzéki többség van, amellyel minden kiderülhet, “a lakásmutyiktól kezdve egészen a haveri szerződésekig”.

Ezzel tehát most a leköszönő polgármesterek és a még hatalmon lévő kormánypártiak is retteghetnek attól, kiderülnek milyen törvénytelen ügyleteket bonyolítottak le az elmúlt években.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!