Külföldi lapok: csapást kapott és repedezik Orbán rendszere

Orbán rendszere komolyan repedezik, az ellenzék pedig megtalálta a receptet a Fidesz legyőzéséhez. Nagyjából így foglalható össze a magyar önkormányzati választások eredménye a külföldi lapvélemények alapján. A német Frankfurter Allgemeine Zeitung internetes kiadása szerint a Fidesz fővárosi veresége modellként szolgálhat Orbán Viktor leváltásához.

A lap Karácsony Gergelyről azt írja, hogy rátermett, sikeres politikus, aki ráadásul megvesztegethetetlen.

The Washington Post és a The New York Times egyaránt kiemeli, hogy nagyot nyertek az ellenzéki pártok Budapesten, miközben több megyei jogú várost is megszereztek a kormányzó Fidesztől.

A Die Welt Szenzációs ellenzéki győzelem — Orbán pártja vesztett Budapesten címmel tudósított a magyar választásról. A lap szerint

Budapest az Orbánnal szemben álló erők hatalmi központja lett

miközben több vidéki nagyvárosban is az ellenzék szerzett irányító többséget.

A Spiegel kiemeli, hogy sajtóhírek szerint Tarlós István már viszonylag korán telefonon gratulált 44 éves legyőzőjének. A lap szerint figyelemreméltó, hogy az ellenzék nem csak Budapesten diadalmaskodott, hanem olyan vidéki nagyvárosokban is, mint Pécs vagy Miskolc. A Spiegel cikke megállapítja:

Az eredmények csapást jelentenek Orbán Viktor számára.

Az osztrák Die Presse azt írja, hogy Budapest új főpolgármestere „Orbán-ellenfele” lesz, a Fidesz által beígért megsemmisítő vereség pedig az ellenzékkel szemben a jelen állás szerint elmaradt.

A brit Guardian is azt emeli ki, hogy Karácsony Gergely győzelme csak egy Orbán Viktor pártjának vereségei közül. A lap szerint a mostani szavazás az ellenzéki összefogás tesztje volt, amely utat mutathat a 2022-es parlamenti választásokra. A Policy Solutions elemzője, Bíró-Nagy András a lapnak azt mondta:

ez az első repedés az Orbán-rendszeren, és garantáltnak tűnik, hogy az ellenzéki összefogás stratégiája 2022-ben is folytatódik.

A Reuters az évtized legnagyobb magyar ellenzéki győzelmeként értékeli a választás eredményét. A hírügynökség Karácsonyt idézi, aki szerint  “Budapest és a nagyvárosok megváltoztatása az első lépés afelé, hogy Magyarországot is megváltoztassuk.” Az Euronews az új főpolgármester nyilatkozatából azt a részt emeli ki, melyben Karácsony azt ígérte: Budapestet visszavezeti Európába.

A Bloomberg szerint

Orbán elvesztette Budapestet, az ellenzék megtörte az egyeduralmát.

Az írás kiemeli, hogy Borkai Zsoltnak a kampány hajrájában előkerült szexvideója az ellenzék ölébe hullt ajándék volt, de az összefogás is sikeres taktikának bizonyult. A hírügynökség úgy véli,

Budapest elvesztése figyelmeztetés Orbánnak a magyarok jelentős része ellenzi az uralmát.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!