Rendkívüli: tömegével hagyhatják el vasárnap a Fideszt a szavazók – felmérés

Sokkoló adatokat közölt a Závecz Research Indexnek készített közvélemény-kutatása.

Bár sok meglepő adatot közölt a felmérés, vitathatóan a legfeltűnőbb közülük, hogy

állítólag még a Fidesz szavazói is 48 százalékban hajlandóak lennének az átszavazásra, ha a jelenlegi polgármesterük ellenzéki, viszont elégedettek vele.

Ezzel úgy tűnik, eldőlt, hogy mennyire jött be Orbánék fenyegetőzése, mely szerint megfosztanák a központi forrásoktól azokat a településeket, amelyekben a szavazók ellenzékiekre mernek szavazni. Ha a fenyegetőzéssel még a saját szavazóit sem tudta eltántorítani attól, hogy ellenzékire adják a voksaikat, az ellenzéki szavazókat minden bizonnyal még annyira sem sikerült.

Érdekesség ugyanakkor, hogy bár a választópolgárok nagy többsége, mintegy 75 százaléka hallott az ellenzéki összefogásról, 62 százalékuk nem tudja, pontosan kire kéne adnia a szavazatát. Ennek fényében nem meglepő, hogy miért az a Fidesz általános taktikája az idei választáson, hogy több helyütt kamuindulókat támogat (legutóbb épp Miskolcon derült ki hasonló, arról itt beszámoltunk). Minél többen indulnak ugyanis egy helyen, annál zavarosabbnak tűnhet a felhozatal, és ez annál nagyobb eséllyel osztja meg az ellenzéki szavazatokat.

Amikből rengeteg van egyébként, mialatt az általában jelentős fölénnyel bíró kormánypártot csak a szavazók 38 százaléka támogatja, az ellenzékieket általánosan 26 százalékuk (ez sokkal magasabb szám, mint amit mérni szoktak az ellenzéknek). Emellett ráadásul kiemelten magas, 36 százalékos a bizonytalanok vagy rejtőzködők aránya, ami hagyományosan inkább az ellenzék, mintsem a kormánypártok táborát szokta erősíteni a választásokon.

Hogy mekkora igény van az összellenzéki összefogásra, és 2019-re milyen mértékűvé vált az átjárás a különböző ellenzéki pártok között, azt jelzi, hogy a felmérés szerint az ellenzékiek 81 százaléka mondta azt,

hogy nem tartja fontosnak, ha az ellenzék jelöltje nem abból a pártból kerül ki, amit egyébként ő támogatna.

A válaszok alapján úgy tűnik, visszaesőben van a pártlogók jelentősége is, több mint a felük fontosabbnak találta ugyanis a jelöltek személyiségét és a rátermettségét, mint azt, hogy melyik párt indította őket.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!