Rendkívüli: súlyos járvány terjed vidéken – Orbán a választás miatt nem tesz semmit

Egyre súlyosabb problémát okoz vidéken az afrikai sertéspestis, Orbán mégsem tesz semmit.

A hvg.hu birtokába jutott szakértői javaslat szerint már csak úgy lehetne megállítani a vidéken terjedő vírust, ha az érintett területeken levágnák az összes háznál tartott sertést. Mint azt a dokumentumban elmondták – bár azt júliusban keltezték -, még mindig nem történt semmi előrelépés az ügyben. Ennek oka a szakértők szerint abban állhat,

hogy a Fidesz az őszi önkormányzati választás előtt nem mer bekockáztatni egy ilyen tízezreket érintő népszerűtlen döntést.

Ez politikai szempontból egyáltalán nem meglepő, miután Orbánék a legutóbbi parlamenti választást is többnyire a vidék segítségével húzták be. Az, hogy időközben a tízezernél több fős települések többségében megvalósult az ellenzéki összefogás, csak még inkább kulcsfontosságúvá tehette a miniszterelnök számára a kistelepüléseket.

A dokumentum szerint, bár a sertéstelepeken már megindult a tisztogatás az utóbbi időben, járványügyi szempontból nem sokat javult a helyzet, az igazán veszélyeztetettnek ugyanis azok a sertések számítanak, melyeket háztáji körülmények között nevelnek. Itt a szakértők szerint kevésbé tartják be a járványügyi előírásokat.

Az állatok leölése ugyanakkor nem csak járványügyi kérdés. A dokumentum is megjegyzi, hogy olyan egyéb eshetőségekkel is számolni kell, mint az állattartók érzelmi kötődése az általuk nevelt állatokhoz, melyek akár politikai következményekkel, tiltakozásokkal is járhatnak. Ezeket a következményeket Orbánék egyelőre látványosan nem merték bevállalni, így viszont tovább növelték a járvánnyal kapcsolatos kockázatokat. Bár a hivatalos álláspont szerint egyelőre csak vaddisznókban mutatták ki a vírust, ez még nem teszi kizárttá a széleskörű járvány elterjedésének lehetőségét,

ami a jelenlegi, durván egymilliárd forintos felszámolást, és az azokkal járó kártérítéseket jelentős mértékben megnövelhetné, szinte beláthatatlan mértékben fokozná.

Az, hogy Orbán puszta politikai számításból nem hajlandó lépni, egész biztosan nem segít a helyzet rendezésében.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!