Most érkezett: ezek a számok megboríthatják a kormány terveit

A forint mélyrepülésén már szint meg sem lepődünk, szinte 2-3 naponta esik egyre lejebb és lejebb az árfolyam, sorba megdöntve az addigi történelmi mélypontokat. Más területeken sincs örömre okot adó jelzés, különösen az egészségügy területén. A Magyar Államkincstár legfrissebb adataiból kiderül, hogy augusztusban

rekordméretű 6 milliárdos adósságot halmoztak fel a kórházak!

Így, a teljes adósságállomány 53 milliárd forintra rúg, amelynek a felét már több mint két hónapja ki kellett volna fizetni a beszállítóknak. Azoknak a beszállítóknak, akik jellemzően a magyar kis- és középvállalkozások közül kerülnek ki, és mindig kiemelt figyelmet kapnak a kormányzati kommunikációban, ám a mellékelt ábra szerint csak szavakban jön a támogatás.

Összehasonlításképpen, tavaly augusztusban csak 1,3 milliárd forinttal nőtt az adósság, és az összes tartozásállomány is csak november végére érte azt a szintet, amit idén már most, három hónappal korábban augusztusban teljesült. Az idei növekedés is rekordnak számít, másfélszerese a 2018-as 3,5 milliárdnak, és ebben az ütemben haladva év végére elérheti a 70 milliárdhoz forintot.

Ez két szempontból nagyon súlyos:

  1. Jól látható, hogy teljesen alulfinanszírozott a kórházi ellátás, emiatt gyógykezelések is elmaradhatnak, eltolódhatnak. Lásd várólisták.
  2. Ekkor aösszeg hiánya súlyosan érinti a beszállítói hálózatot, sokan csak hitelből tudják átvészelni az időszakot, mert bért kell fizetni, anyagköltség lép fel, stb.

Talán nem hiába üzente meg Orbán Kásler Miklós miniszternek, hogy hamarosan eredményeket vár, de sajnos akárki is a miniszter, megfelelő költségvetési források nélkül csak béna kacsaként tud viselkedni az irányításban.

Előbb-utóbb újra megfogják kapni a kórházak az államtól konszolidáció keretében a tartozásokat, hiszen állami intézmény nem mehet csődbe. Akkor viszont, ez az összeg hiányozni fog a rosszul megtervezett költségvetésből, ami le fogja rontani a tervezett hiány mértékét.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!