Botrányos telek eladás Újpesten – pazarlás vagy lopás történt?

Tarlós István kormánypárti koszorúban - Budapest, 2015. december 22. Borbély Lénárd (b), Wintermantel Zsolt (b3), Bús Balázs (b4) és Karsay Ferenc (j) Fidesz-KDNP-s képviselõk Tarlós István fõpolgármesterrel (b2) beszélgetnek a Fõvárosi Közgyûlés ülése elõtt a Városháza dísztermében 2015. december 22-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Az újpesti önkormányzat 2018 őszén hirdette meg eladásra az egykori Ady Endre Művelődési Központ telkét nettó 500 (bruttó 635) millió forintért. A 6605 négyzetméteres telek besorolása a pályázat kiírása idején még intézményi övezet volt, ami az ingatlan befektetők számára nem túl vonzó kategória, hiszen számos megkötést tartalmaz: csak igazgatási, nevelési, oktatási, egészségügyi és szociális rendeltetésű épületet lehet rá építeni, lakást, vagy kereskedelmi célút viszont nem.

A megkapott vételár arányos is tekinthető, hiszen az építési korlátozottságot is figyelembe vévő hivatalos értékbecslés szerint az ingatlan becsült piaci értéke nettó 455,8 millió (bruttó 578,8 millió) forint volt. De most kapaszkodjanak, mert aki nem csak az önkormányzat hirdetését olvasta, hanem 100 ezer forintért megvette a pályázati kiírást is, az megtudta, hogy az önkormányzatnak szándékában áll megváltoztatni a telek besorolását!

Ez viszont alapvetően befolyásolja a telek értékét!

2019. június elején az önkormányzat meg is szavazta az átsorolást, amivel a telket megvásárló Maximal Quality Home Kft. legalább 500-700 millió extra nyereségre tett szert az Átlátszó számításai szerint!

Persze, egy Fideszes önkormányzatról beszélünk, és ha valaki fideszes kötődést várna a Maximal Quality Home Kft.-nél, akkor bizony nem kell csalódnia. Ugyanis a cég tulajdonosa és ügyvezetője Oláh Andor. A férfi több más vállalkozásban is érdekelt, többek között az Íves Liget Kft.-ben, ahol a tulajdonostársa Vályi-Nagy Vilmos, a kormánypárt volt infokommunikációért felelős államtitkára.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!