Kitört a válság az országban – Orbánnak még ma döntenie kell

A miniszterelnöknek könnyen lehet, hogy muszáj lesz feloldania egy régóta húzódó személyes konfliktust, ha valahogy kezelni akarja a forintválságot.

Mint megírtuk, szerdára virradóan ismét történelmi mélypontra zuhant a forint, már a 332 forintos határt is átlépte. Ez kétségkívül egy új fekete napot jelent a magyar deviza történetében. Az árfolyam mára olyan súlyos szinten áll, hogy a 2009-es Orbán Viktor ezt látva minden valószínűség szerint két kézzel rázná a kordont a parlamentnél kormányváltásért könyörögve.

Azért a 2019-es Orbán Viktor sincs könnyű helyzetben, hiába nem szólalt meg egyszer sem a forintválság kapcsán. A színfalak mögött bizonyára komoly fejtörést jelent neki, hogy mit kezdjen a percről-percre inflálódó devizával. Ami még nehezebbé teheti a dolgát, hogy a forintválság feloldása mára nem csak egyszerű szakpolitikai kérdés, hanem kormányának kulcsembereit is vastagon érinti.

A napokban nagyot szólt a hír, hogy a fideszes elittől rendkívül szokatlan módon Matolcsy György és Varga Mihály – Orbán két gazdasági húzóembere – nyilvános üzengetésbe kezdett egymással. Kettejük között régóta ismert a személyes és szakmai ellenszenv, de a suttogásoknál eddig sosem vált megfoghatóbbá a konfliktus. Ez a forint botrányos árfolyamát követően megváltozni látszik, miután Varga a Közgazdász-vándorgyűlésen elejtette az atombombát: a stabil árfolyam fontosságát kezdte hangsúlyozni.

Matolcsy ezen olyan szinten felhúzta magát, hogy felrúgva az orbáni szokásjogot, hogy kifelé sosem mutatunk gyengeséget, összezavarta a teljes kormánygépezetet, amikor a növekedés.hu nevű portálon

egy publicisztikában páros lábbal beleszállt a pénzügyminiszterbe.

Matolcsy írásában leginkább azt kifogásolta, hogy Varga a stabil árfolyam emlegetésével szerinte jegybanki területre tévedt. A jegybankelnök emiatt válaszként olyan stílust engedett meg magának, amit fideszes politikusok általában csak ellenzékiekkel szemben szoktak, arra szólította fel ugyanis Vargát, hogy valljon színt, van-e a pénzügyminisztériumnak konkrét árfolyamcélja.

“Kérdezzük meg a minisztert, ha már van – helytelenül – valamilyen kedvenc árfolyamszintje, amit stabilan akar tartani, akkor mit kíván tenni ennek elérése érdekében?”

– hisztizett Matolcsy. Bár Vargáék egyelőre nem adtak reakciót a publicisztikára, és a kormánymédia is a teljes hallgatást választotta az ügyben, az orbáni elitben húzódó konfliktusok ettől függetlenül is kétségkívül egyre látványosabbak és egyre inkább érzékelhetők, még akkor is, ha többnyire még a felszín alatt vannak.

Miután elemzők szerint a forint akár a 335-ös érték fölé is kúszhat a következő időszakban, könnyen lehet azonban, hogy a konfliktus rövidesen direktté válik. Ha így lesz, előfordulhat, hogy Orbánnak hosszú idő óta először döntenie kell, melyik miniszterének az oldalára áll a forintválság kezelésében.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!