Szájkaratéban fekete öves lett Tarlós – most is elfut majd gyáván?

Tarlós rutinos indulóként fut neki immár negyedszer a főpolgármester-választásnak, de valahogy eddig nem sikerült vitáznia egyszer sem a többi jelölttel – közölte a 444.hu. Első jelöltségénél még 2006-ban pedig hatalmas lendülettel és tűzzel próbált tető alá hozni egy vitát.

“Nagyon szeretnék egy éles, élő, Demszky-Tarlós vitát, ha a főpolgármester úr ezt elutasítja, és 16 év után Budapest főpolgármestere egy kerületi polgármesterrel (…) nem mer kiállni vitázni, kénytelen vagyok gyávának nevezni.”

Ez volt Tarlós első főpolgármesteri nekifutása, amin feladva az óbudai polgármesterséget, függetlenként, de a Fidesz támogatásával indult.

Tarlós első komolyabb jelöltségén annyira szeretett volna vitázni Demszkyvel, hogy a gyávázás után pár nappal felszólította az akkori legesélyesebbet, hogy “ha van benne virtus és becsület”, akkor nézzen vele szembe és álljon ki ellene egy vitára szeptember 26-án a Vörösmarty téren, ott a budapesti választók előtt élőben mérkőzzenek meg egymással, “mint férfi a férfival”.

Demszky a vitától nem zárkózott el, csupán ahhoz ragaszkodott, hogy azt ne két ember vívja meg, hanem legyen több résztvevős, ahol az összes főpolgármester-jelölt részt vesz. Sőt, Demszky két vitát is javasolt Tarlósnak: az elsőt a pártok fővárosi listavezetőinek, a másodikat a főpolgármester-jelölteknek.

Tarlósnak azonban ez így nem felelt meg!
“Megdöbbenéssel értesültem arról, hogy Demszky Gábor újfent megfutamodik a szemtől szemben tartott vita elől, minthogy visszautasítja a 26-ára szóló kihívásomat. Nem mer egy Demszky-Tarlós négyszemközti összecsapáson részt venni, hanem elbújik a többi listavezető háta mögé, és csak a listavezetők 9 fős, illetve az összes jelölt 5 fős vitáján hajlandó megjelenni. Mindezzel nemcsak hallatlan gyávaságról tesz tanúbizonyságot, hanem arról is, hogy éretlennek nézi a választópolgárokat. Egy 9 vagy 5 fős vitában, ahol csak pár perc jut egy-egy jelöltnek, könnyebben meghúzódhat. Nem bújhatna el viszont az éles, és megválaszolásra váró szakmai kérdések elől, ha egyetlen esélyes kihívójával, Tarlós Istvánnal kellene 60 percen keresztül farkasszemet néznie, mint férfi, a férfival.”

A Fidesz támogatását élvező függetlenként induló Tarlós, még azt is megmagyarázta, miért csak neki és Demszkynek kéne vitáznia négyszemközt, miért nincs szükség a többi jelöltre:

“A két esélyes jelölt összecsapásának történelmi hagyományai vannak a politikatörténetben, a Nixon-Kennedy vitától a Gyurcsány-Orbán összecsapásig. A kettős vita elöli megfutamodásával Demszky Úr most bizarr módon újfent történelmet ír.”

Végül a köztévé vállalta a Demszky által javasolt két vita megtartását, melyen előbb a pártok listavezetői vitázhattak, majd a főpolgármester-jelöltek. Végül a listavezetők vitáját meg is tartották, ahol a Tarlós által említett 9 helyett csak 6-an vettek részt: Demszky Gábor az SZDSZ listavezetője, Tarlós István (Fidesz-KDNP listavezető), Katona Kálmán (MDF), Székely Péter (Munkáspárt), Zsinka László (MIÉP), Molnár Gyula (MSZP).

A listavezetők vitájának végén Tarlós ismét egy kétfős vitára invitálta Demszkyt, amire Demszky kérdéssel válaszolt:

“Mennyivel vagy te különb, mint Zsinka László, Katona Kálmán vagy Molnár Gyula, miért kéred ezt az előnyt?”

Demszky szerint mivel mindannyian összegyűjtötték a kopogtatócédulákat, így ugyan annyi esélyük van részt venni a vitán nekik is.

A köztévé második fordulóra a főpolgármesteri vitát tervezte be, ami azonban elmaradt,

mégpedig Tarlós miatt.

Tarlós nem akart újra kamerák elé állni, mivel ott rajta és Demszkyn kívül más jelöltek is lettek volna, ő pedig csak két személyes vitán lett volna hajlandó részt venni.

Akkor az SZDSZ ezt ki is használta, és azt mondták: szerintük Tarlós elemezte a listavezetők vitáját, “összehasonlította teljesítményét a többi résztvevőével, és ezek után döntött úgy, hogy nem vállalja még egyszer a megmérettetést“.

2006-ban végül Tarlós alulmaradt Demszkyvel szemben!

2010-ben már sikerült Tarlósnak megszabadulnia korábbi legyőzőjétől, mivel Demszky 20 év után nyugdíjazta magát. A Fidesz kétharmaddal megnyerte az országgyűlési választást, így ősszel Tarlós már magabiztosan indulhatott neki a főpolgármester-választásnak.

A magabiztosság pedig úgy látszik kioltotta Tarlósban azt a tüzet, mely a főpolgármesteri vita iránt égett benne. Jávor Benedek, az LMP akkori főpolgármester-jelöltje kezdeményezett egy főpolgármesteri vitát, amire meghívta Tarlóst (Fidesz-KDNP), Horváth Csabát (MSZP) és Staudt Gábort (Jobbik) is.
Tarlós végül a sajtósán keresztül üzente meg, hogy mérlegelik, lesz-e ideje elmenni rá, mivel rengeteg dolga van az önkormányzati választásig. Tarlós pedig “ezeken az eseményeken a budapestiekkel találkozik, számára ugyanis fontosabb a fővárosiak véleménye, mint a politikusoké“.

Tarlós végül nem vett részt az eseményen!

2010-ben azonban volt egy másik vita is, ami a Cigányok Budapestért – Budapest a cigányokért társadalmi párbeszéd keretében került megrendezésre. Az eseményre Tarlós Istvánt és Horváth Csabát is meghívták, mivel ők ketten voltak a legesélyesebbek a főpolgármesteri cím megnyerésére.

Így lényegében tehát létrejött volna az, amit 2006-ban még annyira szeretett volna Tarlós, egy kis, budapesti “Nixon-Kennedy” összecsapás.

Végül Tarlós ezt az eseményt is lemondta, és meglepő módon pont azzal az indokkal, amit Demszkytől lopott: szerette volna ha nem csak ketten vesznek részt az eseményen, hanem minden jelölt.

Tehát Tarlós kijelentette, hogy

“nem vesz részt olyan rendezvényen, vitán, amelyre a demokratikusan megválasztott, parlamentbe bejutott valamennyi párt főpolgármester-jelöltjét nem hívják meg”.

2014-ben mikor a Fidesznek sikerült ismét behúznia a kétharmadot, az önkormányzati választás nem tartogatott nagy meglepetéseket, így a főpolgármester-választás sem. Most a Jobbikos Staudt Gábor szeretett volna egy főpolgármester vitát összehozni, de ezt Tarlós elutasította, mivel értelmetlennek tartotta.

“Nem tudom, miről beszélnénk az utolsó napokban azon kívül, hogy nyilván egy-két ember elkezdene nagyokat mondani.”

Most pedig elérkezett 2019, ahol ismét ringbe száll a Fidesz támogatását élvező Tarlós István, de vitáról egyelőre még nem érkezett hír. Karácsony Gergely még márciusban vitára hívta Tarlóst, aki végül júliusban egy Magyar Nemzetben megjelent levélben válaszolt rá.

“Kísérleteznek «vita» provokálásával, és már előre eljátsszák, hogy velük (vele) «nem mernek» kiállni, miközben a vita metodikájáról persze előre begyakorolt elképzelésük van. Vitától elvileg ab ovo nem zárkózom el, de nem az ő szabályaik szerint. Tehát hogy «Gulyás Marcik», Magyar Györgyök, netán maga Karácsony majd «javasolják» a témákat, utána pedig a «vitavezetők» (vagy más) a színfalak mögött a «Gerivel» esetleg megkonzultálják, betanultatják azokat, hát olyat vagy hasonlót biztosan nem játszunk. Én sem kívánnék sem témákat, sem vitavezetőt kijelölni, kinevezni. Ha lesz is értelme vitának, az csakis előre nem egyeztetett fővárosi és zuglói témákban, és «face to face» közreműködő nélkül. A felkészültség csak így mérhető le”.

Karácsony pedig ettől sem futamodott meg, jelezte tarlósnak, hogy áll elébe, várja a vitát kettejük között… és azóta is csak várja, mivel Tarlós nem nyilatkozik az ügyben.

Végül az ATV-nek sikerült kicsikarnia egy választ a Fidesz főpolgármester-jelöltjéből, aki elmondta, hogy “Bokros Lajos volt az utolsó, aki értette a rendszert, tudta, hogy miről beszélünk és várospolitikáról próbált beszélni a kampányban is”, nem említve persze azt, hogy öt évvel ezelőtt még Bokrossal se állt ki vitázni.

Majd végül a korábban keményen gyávázó Tarlós még azt is hozzátette, hogy

“ha van négy jelölt, akkor nekem miért is eggyel kellene vitatkozni a négy közül?”

Ebből pedig az szűrhető le, ha ‘face to face’ hívják ki Tarlóst egy vitára, akkor azért mondja le mert szerinte esélyt kell adni a többi jelöltnek is, ha pedig az összes főpolgármester-jelölt részt venne a vitán, akkor meg azzal hárítja a dolgot, hogy ő csak a legerősebbel küzdene meg.

Akárhogy is nézzük a dolgot, Tarlós pont olyan gyáván menekül a vita elől, mint Orbán Viktor, aki azóta nem mer kamerák elé állni vitázni, mióta alul maradt Gyurcsánnyal szemben 2006-ban.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!