Eldőlt: Ursula von der Leyen elárulta a magyarokat, totálisan befeküdt Orbánnak

Bár sokan megelőlegezték neki a bizalmat, az Európai Bizottság új elnöke mindenkit hátba szúrt.

Hónapok óta megy a huzavona, hogy vajon milyen pozíciókat fog kapni a Fidesz az új Európai Bizottságban. Nyáron kisebb botrány is lett abból, hogy a magyar ellenzék EP-képviselői nem voltak hajlandók megszavazni a kormánypárt jelöltjeit a különböző uniós pozíciókra. Sokáig úgy tűnt, hogy Orbánt a 7-es cikkely szerinti eljárás, és a Néppártból való felfüggesztése miatt végleg az EU szégyenpadjára ültették.

Most azonban nagyon úgy tűnik, hogy – egyelőre legalábbis mindenképp – haladékot kapott a miniszterelnök. Ursula von der Leyen, Angela Merkel egykori jobbkeze, az áruló Európai Néppárt konszenzusos jelöltje ugyanis, hiába a neki megelőlegezett bizalom, elárulta Európa jövőjét, miután bejelentette:

mégiscsak odaadja Trócsányi Lászlónak azt a pozíciót, ami a szomszédság- és bővítéspolitikáért felel.

Amiről eddig úgy volt, hogy a Fidesz botrányai miatt biztos, hogy nem fogja odaítélni. Ezek után viszont Orbán egykori minisztere fog felelni az egyes európai országok uniós integrációjáért. Von der Leyen döntésére a Fidesz persze azonnal reagált. Mint írták, üdvözlik az EB-elnök döntését, mert “meggyőződésük szerint a bővítés révén alakulhat ki Európa tényleges újraegyesítése”. Mondja ezt az a párt, ami az elmúlt években mást sem tett, mint Vlagyimir Putyin orosz elnök trójai falovaként megpróbálta szétrobbantani az európai integrációt.

Időközben az ellenzék EP-képviselői is reagáltak a döntésre. Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő úgy fogalmazott: „elvi okokból nem fogok megszavazni egy olyan Európai Bizottságot, amelyben az illiberális állam jogi főépítésze bármilyen pozíciót kaphat.” Sőt, azt is leszögezte, hogy von der Leyent sem hajlandó támogatni az elnöki posztra, mert mint írta, „önmagában vicc, hogy egy jogállamiságot lebontó, EU-ellenes párt uniós biztosa fogja számon kérni a csatlakozni akaró országoktól a jogállamiságot és az európai értékeket”.

Donáth Anna a Momentumból azt írta:

“Trócsányi László vállalhatatlan, elvi és szakmai alapon is alkalmatlan jelölt az Európai Unió kormányába. Jelöltsége ellen fogok szavazni az Európai Parlamentben, és ugyanerre fogom kérni a teljes Renew Europe frakciót is.”

Maga von der Leyen egyébként még reagálni sem volt hajlandó a döntése miatt ellene felhozott kritikákra, sajtótájékoztatóján pofátlanul megkerülte az újságírói kérdéseket.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!