Arra büszkék a Fideszben, amiről más mélyen hallgatna

Fotó: Molnár Ádám - Népszava

Idén 19. alkalommal rendezte meg a Fidesz Kötcsén a Polgári Pikniket a kormánytagoknak és a velük szimpatizálóknak. A rendezvényre érkező politikusoktól sikerült kérdezni is:

Kósa Lajostól és Rogán Antaltól például azt kérdezték, mi a véleményük arról, hogy az EU csalás elleni hivatala (OLAF), akár 100 milliárd forintnyi összeget is visszakérhet, a nem megfelelően felhasznált EU-s támogatásokból.

Magyarország számára az OLAF, az Európai Uniós források visszafizetéséről, egy frissen kiadott jelentésben tesz javaslatot, mely a 2014 és 2018 közötti időszakban felhasznált támogatásokat vizsgálta.

A teljes összeg mintegy 3,8 százalékát, azaz nagyjából 100 milliárd forintot is visszakérhetnek.

A jelentésben szereplő szabálytalanságok miatti visszafizetendő összegre Kósa Lajos úgy reagált, hogy ez nem is olyan sok pénz.

“Tudja mennyi a magyar állam uniós forrás felhasználása? Sok ezer milliárd forint! Abból 3,5-öt vitatnak?

Az nagyon jó arány, ha belegondol.”

Kósa a tőle megszokott, valóságtól elrugaszkodott okfejtése sem maradhatott el, mivel úgy folytatta: “Jobban használtuk fel a hibaszázalékot tekintve az uniós forrásokat, mint amivel nagyon komoly svájci óragyárak hibaszázalékot termelnek”.

(Milyen szerencse, hogy Kósa még ehhez is ért.)

Az egyetlen baj, hogy ez a 3,8 százalékos visszafizetési arány, majdnem nyolcszor magasabb mint az uniós átlag, tehát Magyarországon ennyivel magasabb a korrupció, mint bármely más tagországban.

Rogán Antal szerint pedig,

azzal, hogy az unió csalás elleni hivatala, épp az önkormányzati választások előtt hozta nyilvánosságra ezeket az adatokat, a magyar ellenzéket próbálja segíteni.

A DK ezzel szemben pedig úgy látja, hogy az OLAF jelentés rávilágított arra, Magyarország vezeti az uniós korrupciós mutatókat.

“A Fidesz kormány gátlástalanul, sőt, büszkén lopja el ezeket a pénzeket”

– mondta Rónai Sándor a Demokaratikus Koalíció EP-képviselője.

Hozzátette, pártja továbbra is azt a javaslatot támogatja, hogy az uniós támogatásokat, egy a magyar kormánytól független, uniós testület bírálja el. Így lényegében nem a Fidesz döntené el, hogy mire fordítsák az EU-s forrásokat, valamint kiküszöbölhető lenne, hogy ne Orbán és baráti köre gazdagodjon meg ezekből a pénzekből, hanem a valóban fontos dolgokra költsék a teljes összeget.

A jelentés nyilvánosságra hozása után, az OLAF vezetője bejelentette, Magyarországra utazik, hogy személyesen is vizsgálódjon az átlag feletti csalások ügyében – számolt be róla az RTL Klub Híradója.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!