Kiszivárgott: Orbán arra számít, hogy a Fidesz elveszíti az őszi választást

Volt egy mondata a miniszterelnöknek, ami mindenki figyelmét elkerülte.

Szombaton nem kevesebb, mint a tizenkilencedik alkalommal tartotta éves (polgári?) piknikjét Orbán Viktor és a Fidesz szellemi holdudvara. A kormányfő zárt ajtók mögött elsősorban nemzetépítésről, családpolitikáról és külpolitikai folyamatokról beszélt. Egyes források szerint előkerült az is, hogy az októberi helyhatósági választások után a Fidesz – nagy valószínűség szerint – szűkíteni kívánja az azonos neműek örökbefogadással kapcsolatos jogait, illetve a drogfogyasztást illetően is komoly változtatásokra készül (feltehetően további szigorításokat eszközöl majd).

Bár a hagyományokhoz hűen állítólag a meghívón külön figyelmeztették a megjelent fideszeseket, hogy nem nyilatkozhatnak a bent elhangzottakról, valahogy mégis kiszivárgott a miniszterelnök beszédének több konfliktusos pontja. Ilyen volt pl., hogy kiderült, Orbán feltűnően keveset beszélt az önkormányzati választásokról. Ha szóba is hozta, szavai alapján nem tűnt túl bizakodónak a kormányfő a kormánypártok esélyeit illetően. Úgy fogalmazott, idézzük:

“nem az a fontos, milyen nagy a kutya, hanem hogy milyen harciasság van a kutyában.”

Vagyis: Orbán szerint olyannyira elveszett a Fidesz versenyelőnye (az összellenzéki összefogásnak köszönhetően), hogy azt már maximum csak dupla erőbedobással lehet behozni. Tarlós Istvánt illetően is árulkodóak voltak Orbán szavai. A főpolgármester esélyeit is csak azért tartotta biztatónak, mert Tarlós népszerűbb Budapesten a Fidesznél. Ergo: ha csak a Fidesz népszerűségére tudnának támaszkodni, Orbán bevallása szerint is egész biztosan elvesztenék a fővárost.

Nem csak nekünk tűnt fel egyébként, hogy Orbán milyen kínosan kerülte az önkormányzati választás esélyeit beszédében. Bár a média nagy részét ez a téma érdekelte, a kormányfő alig ejtett szót róla. Egyből megindultak a találgatások, vajon miért nem beszélt róla bővebben. Egy népszerűnek tűnő magyarázat szerint

Orbán azért nem beszélt a témáról, mert ezzel próbálja elhatárolni magát az egyre esélyesebbnek tűnő őszi kudarctól.

A kormányfő bár többnyire jól leplezte, hogy feszült a választás esélyeit illetően, néhol azért sikerült lebuktatnia magát. Amikor pl. Magyarország nemzetközi versenyelőnyéről beszélt, akkor azt hozta fel, hogy szerinte a régiós társakhoz képest azért teljesít jobban az ország, mert idehaza “nincs koalíciós kormány, ebből következően nincsenek felesleges koalíciós viták”. Ezt a kiszólást nehéz nem egyértelmű és súlyos kritikaként értelmezni a KDNP felé. Bár hagyományosan mindenki úgy tartja, hogy a kereszténydemokrata párt lényegében csak névleg létezik Magyarországon,

ennyire súlyosan és nyíltan ezt még soha senki nem mondta ki kormánypárti oldalról.

Most ráadásul a Fidesz mindenható ura, maga a miniszterelnök tette ezt meg, a keresztény-konzervatív szellemi holdudvar színe-java előtt. Nem tudjuk, mások hogy vannak vele, de mi a fideszesek helyében komolyan elkezdenénk aggódni az őszi esélyeinket illetően, ha már maga Orbán Viktor is ilyen lemondóan nyilatkozik a témáról.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!