30.6 C
Budapest
2022. május 12. |

Leleplezés. Kamupárttal indul a volt MSZP-s Józsefvárosban

fotó: facebook

Mint arról korábban beszámoltunk, Józsefvárosban is felbukkantak olyan önjelöltek, akik nyilvánvalóan győzelmi esély nélkül, de beszállnak a versenybe mind az egyéni helyekért, mind pedig a polgármesteri tisztségért.

A 8. és a 9. kerületben is kinőtt a földből egy volt, nagyon is aktív szocialista, aki szembe megy pártja egyértelmű szándékával, a közös ellenzéki együttműködésben való indulással. Körmendi Gábor Attila korábban az MSZP egyéni jelöltje volt a józsefvárosi 9-es választókerületben. Az akkori viszonyokhoz képest elfogadható eredménnyel lett második 2014-ben a fideszes jelölt mögött. 469 szavazatot sikerült bezsákolnia, ami 31.43%-os eredményt jelentett. Körmendi néhány héttel ezelőtt döntött úgy, hogy ha másért nem is, de az ellenzéki szavazatok megosztásáért megméreti magát és megszervezi, hogy minden választókerületben legyen olyan jelölt, akit nem a létező, működő, demokratikus pártok indítanak.

Hosszú történet a Körmendié. A korábbi fideszes pártkatonából MSZP-s politikussá avanzsáló politikai kalandor, hamar elhitette a szocialistákkal, hogy Ő bizony csak tévedésből állt a Fidesz oldalára hajdan, valójában kőkemény baloldali. Mind a 18. kerületben, mind Józsefvárosban sikerült is hamar beépülnie a közösségbe.  Az előbbiből rövid idő után, az utóbbiból a hetekben kellett távoznia. Korábban a 18. kerületben hozták hírbe különböző etikai ügyek miatt, majd a “nyolckerben” állították róla néhányan, hogy Ő szivárogtatott ki egy hangfelvételt, ami egy zárt, elnökségi ülésen készült néhány évvel ezelőtt. Forrásaink azt is mondják róla, hogy vállalkozásai rendre nyernek el olyan önkormányzati megbízásokat, melyeket mostanában csak Fidesz közeli vállalkozók kaphatnak. A neve elhallgatását kérő szocialista forrásunk elmondta, hogy Körmendi valószínűleg azért igyekszik az együttműködő pártok útjába állni, mert korábban felmerült a neve az MSZP-nél, mint a 9-es körzet képviselőjelöltje, de végül a párt taggyűlése nem őt választotta. Informátorunk elmondta: mielőtt Körmendi önálló útra tért, gyakorlatilag megzsarolta az MSZP Józsefvárosi szervezetét azzal: ha nem őt indítják, akkor egyedül, sok pénzzel a háta mögött szervez csapatot és áll be a küzdelembe. Így is lett. Körmendi nekilátott megszervezni a “győztes csapatot”. Az MSZP alapszabálya értelmében ezért azonnali kizárás jár. A párt, annak rendje és módja szerint haladéktalanul döntött is a renegát kizárásáról. Körmendi pedig elkezdte gyűjteni a támogató aláírásokat. Mégpedig egy KÉP (Közös Értékek Pártja) nevű, láthatóan kamupárt nevében.
*
A KÉP honlapja (http://www.kozosertekek.hu/programok/) mindent elárul a szervezetről. Azon kívül, hogy a párttá alakuláshoz szükséges dokumentumok feltöltésre kerültek a néhol a honlap sablonból ott maradt angol szavakat is tartalmazó weblapra, semmi más nem lelhető fel a szervezet tevékenységét illetően. Azt kell feltételeznünk, hogy ez nem lehet véletlen. A párt politikai programismertetője csak idén januárban készült el, noha a szervezetet 2018 márciusában jegyezte be a törvényszék jogerősen és 2016 óta létezik. A XV. kerületben székelő pártnak nincs bejelentett bankszámlája, a vezetőkről -egy sor nem sok- annyi információt nem találtunk a Google keresőjében, az eddig végzett tevékenységükről szintúgy a semmi lelhető fel ugyanitt. A 10. kerületben bukkan fel olykor némi információ a pártról a Facebookon. Itt mindig ugyanaz a személy tesz közzé különböző posztokat a párt nevében, nem túl rendszeresen.
*
Úgy látszik tehát, hogy Körmendi megtalálta azt a lehetőséget, ami megfelelő hátteret biztosít számára ahhoz, hogy beleköpjön a józsefvárosi együttműködő pártok levesébe. A választási iroda honlapjának tájékoztatása szerint eddig 9 egyéni jelöltet sikerült bejelentenie a kerületben a 12 lehetségesből. Kompenzációs lista mindeddig nem került állításra. Ez persze nem jelenti azt, hogy az aláírásgyűjtésből hátralévő két napban nem sikerül feltölteni a maradék három helyet. Körmendi leadta a polgármesteri jelöléshez szükséges számú aláírást is, és az NVI honlapja szerint nyilvántartásba került. Így valószínűleg 4 személy neve szerepel majd a nyolcadik kerületi szavazólapon, ugyanis Pikó András és Sára Botond mellett egy további jelöltnek sikerült még a megfelelő számú ajánlást összegyűjteni. Ő a mindenkitől független Suda Dezső, aki bejelentett lakcíme szerint 7. kerületi lakos. Korábban pedig a Schmuck Andor nevével fémjelzett szintén semmit nem csináló SZMPP nevű párt polgármesterjelöltje volt Józsefvárosban 2014-ben. Akkor mindösszesen 25 db! szavazatot kapott.
*
Ez tehát a helyzet a 8. kerületben. A fideszes fellegvár információink szerint már nem áll olyan stabil lábakon. Egy, a Fideszből kiszivárgott információ szerint, ami egy közvélemény kutatáson alapszik, szoros verseny várható a kerületben mind a polgármesteri tisztséget, mind pedig a körzeteket illetően. Sára Botond elrejtette a Fidesz logót a plakátjain. Ez sem lehet véletlen. Több kerületben is csak egy apró, hangsúlytalan logó jelzi, hogy valójában a Fidesz jelöltjéről van szó. Máshol pedig civil szervezet mögé bújva kampányolnak a fideszesek. Bús Balázs Óbuda fideszes jelöltje például teljesen civil bőrbe varrva szeretne újra polgármester lenni. Ezekre a jelenségekre korábban nem volt példa. Egy biztos. Az október 13-i választásnak valódi tétje van. Hosszú idő óta most először van érdemi esély a Fidesz hatalmának megtörésére. Budapesten ez különösen igaz.
Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!