Kemény üzenetet kapott Orbán Brüsszelből – bezárják a kiskapukat

Fotó: Európai Parlament/ Fred MARVAUX

Timmermans az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) jogállamiságról szóló vitáján elmondta: az Európai Bizottság a jövőben éves jelentést kíván kiadni a jogállamiságot fenyegető tagállamokban jelentkező kockázatokról annak érdekében, hogy meg lehessen erősíteni az unió jogi eszközeit.

Többek között kitért arra is, hogy az Európai Bizottság Magyarország ellen számos, jogállamisággal összefüggő eljárást indított egyebek mellett a civil szervezetek és az oktatás szabadsága, valamint a menedékkérők és migránsok helyzetével összefüggésben, amelyek közül a legtöbb már az Európai Bíróság előtt van.

Kijelentette: azok, akiket amiatt bírálnak, hogy lábbal tiporják az alapjogokat, mindig másokra mutogatnak, hiszen tudják, hogy az őket illető kritika megalapozott. A bizottsági alelnök kiemelte,

jogi kiskapuk bezárásával kell erősíteni a jogállamiság uniós kereteit,

ez ugyanis konkrét hatással van a demokrácia és az alapjogok tiszteletben tartása által az Európai Unió jövőjére. Ezek mellett elmondta, hogy népszerűsíteni és erősíteni kell a jogállamiság kultúráját,  az európai standardokat meg kell ismertetni az emberekkel a civil szervezetek bevonásával.

MTI

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!