Babaváró humbug: döbbenetes tényeket közöltek a bankok!

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A babaváró hitel egyáltalán nem alkalmas arra, amira kitalálták, mivel a gyermekvállalás helyett inkább az ügyeskedésre ösztönöz. Hiába verik a mellüket Orbánék, hogy a kamatmentesen felvehető 10 millió forint miatt majd lassul a népességfogyás, hisz az igénybevételéhez öt éven belül születnie kell legalább egy gyereknek – a helyzet az, hogy ezt a hitelt még akkor is bőven megéri felvenni, ha végül nem gyarapodik a család. Ha ugyanis a 10 milliót például Magyar Állampapír Plusz nevű kötvénybe fektetik, az öt év alatt elért hozam magasabb lesz, mint amennyi büntetőkamatot a babaváró hitelre kell fizetni.

A Népszava szerint a pénzintézetek folyamatosan jelzik a Magyar Nemzeti Banknak, hogy a babaváró hitelt igénylők jelentős része befeketetési termékeket vásárol a kölcsönből, vagyis

a pénzt nem családalapításra használják, hanem a már meglévő vagyonukat gyarapítják.

Ezt egyébként a jegybank saját statisztikái is alátámasztják, mivel a júliusban megkötött 54 milliárd forint értékű babaváró kölcsönök többletként jelentek meg a lakossági hitelezésben. Vagyis olyanok vették fel a kamatmentes 10 milliót, akiknek egyébként nem folyamodtak volna kölcsönért. Vagyis nagy eséllyel eszükben sincs babát várni, csupán befektetik ezt a pénzt, kihasználva, hogy

még akkor is nyernek a kedvező hitelen, ha nem születik gyerek!

Látható tehát, hogy Orbánék a családtámogatás helyett inkább egy kiskaput nyitottak az ügyeskedőknek. Méghozzá azoknak, akik eleve jómódúak: a bankok adatai szerint eddig ugyanis leginkább a magasabb jövedelmű, úgynevezett prémium banki ügyfelek éltek a lehetőséggel. Ugyanaz történt tehát, mint annak idején a devizahitelek forintosításával, az egykulcsos személyi jövedelemadóval vagy a családi adókedvezménnyel:

Orbánék a gazdagokat segítik extra juttatással, miközben széles körű támogatásról szó sincs!

Mindezt persze igyekeznek eladni „családbarát” intézkedésként, de a valódi cél ugyanaz: hogy a fideszes jómódú réteg még jobban megszedhesse magát.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!