Mire készül Orbán? Újabb fegyverbeszerzést jelentettek be, csillagászati az összeg, amit rakétákra szórnak el

Fotó: REUTERS/Laszlo Balogh - RTX30GQH

A legfrisebb napvilágot látott amerikai hírek szerint Magyarország 500 millió dollár (148,5 milliárd forint) értékben tervez 180 darab AIM-120C-7 légiharc-rakétát vásárolni az Egyesült Államoktól – írja a Portfolio, amely a Defense News katonai oldalon találta a hírt.

Az összeg őrületes, főleg annak fényében, hogy gyakorlatilag csak egy gesztusgyakorlásnak tűnik az USA irányába,

ugyanis semmilyen új katonai képességet nem szerez vele hazánk!

Mindent elárul az üzletről az, hogy olyan fegverbeszerzésről van szó, ami Putyint sem zavarja. Ugyanis a 180 darab rakétákat (AMRAAM) a Gripenekre szerlnék fel, amely nem jelent védelmet az oroszok kis- és közepes hatótávolságú rakétáikkal szemben, miközben repülőkkel szembeni képességeink már most is vannak.

A kép egyenlőre nem teljesen világos, mert ugyanilyen AMRAAM-rakétákat használ egyébként a NASAMS rakétavédelmi rendszer is, ami összhangban lehet azzal, amit Benkő Tibor honvédelmi miniszter bejelentett: Magyarország légvédelmi rakétarendszer akvirálását tervezi, de erről beszét Szijjártó Péter is egy sajtótájékoztatón.

Az igazi előrelépés katonai téren az lett volna, ha Magyarország Patriot rakétarendszert rendszert vásárol, mert az rendkívül hatékonynak bizonyult az elmúlt évek konfliktusaiban kis- és közepes hatótávolságú – taktikai, tehát a harctéren bevethető – ballisztikus rakéták ellen. Ez igazi védőpajzsot jelenthetett volna Magyarország számára, bár valószínűleg ezzel Orbán kivívta volna Oroszország haragját, amit nem mert megkockáztatni.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!