Orbánék egy titkos határozattal nehezítik meg sokak életét

Az Orbán-kormánynak augusztus közepén sikerült egy titkos határozattal sokak életét megkeseríteni, így a nyár végi pihenés helyett fejfájást és gyomorgörcsöt szülve mindazoknak, akiket ez érint. A közigazgatási intézmények vezetői, valamint a miniszterek is kézhez kaptak egy augusztus 14-én elfogadott, és azonnal életbe lépő határozatot, így visszavonásig nem vehetnek fel új embereket – közölte az Index.hu.

Előzményként meg kell említeni, hogy a kormány tavaly nyáron hirdetett létszámstopot a közigazgatásban, majd idén nyáron bevezették a kormányzati igazgatásról szóló törvényt (KIT), ami kimondta, hogy újból lehetőség van új emberek felvételére. A jogszabály kimondta, hogy ha március 1-től számítva hat hónapig betöltetlen lesz egy álláshely, akkor az elvész. Ezért a minisztériumok és a közigazgatási szervek is úgy számoltak, szeptember elejéig lesz lehetőségük feltölteni állományukat.

A létszámhiány pótlása elengedhetetlen lenne ezeknek az intézményeknek, mivel a KIT tavaszi rendelkezése komoly fordulatot is jelentett ebben az ágazatban.

A törvény értelmében jelentősen megnövekedett a kormányhivatalokban dolgozók munkaideje, így felmondási hullám vette kezdetét. A kormány akkori kommunikációja szerint, ez nem okoz nagyobb fennakadást a hivatali ügyintézésben, ám több budapesti kormányablak nyitvatartási ideje is lerövidült és végül kiderült az is, hogy mégis okozott fennakadásokat az így keletkezett létszámhiány.

A hivatalok természetesen örültek a lehetőségnek, hogy új emberekkel pótolják mindazokat, akik tavasszal felmondtak, ezért sok helyen álláspályázatokat írtak ki, állásinterjúkat tartottak, kiválasztották a megfelelő személyeket és sokan abban a reményben voltak, hogy a nyár végeztével, szeptember elején munkába tudnak állni.

A lap szerint azonban sokan kerültek bajba, hisz előző munkahelyükön már felmondtak, így onnan el kell jönniük, és van aki még az új munkahelye közelében le is foglalózta az új albérletét.

A titkos határozat azonban meggátolja, hogy feltöltsék a megüresedett posztokat, bár egy kiskaput hagytak az intézményvezetőknek: kivételes esetben mentesítési kérelemmel fordulhatnak a kormányhoz, így a közigazgatási vezetőnek egyénileg, név szerint kell megindokolnia, hogy miért van szüksége az intézménynek szakmai ügyintézőre vagy épp bérszámfejtőre.

Ezeknek az egyéni eseteknek az elbírálásáról a kormány dönt majd.

A mentesítési kérelmek elküldése pluszmunka és bizonytalanság a munkáltatónak, aki úgy tervezte, hogy fel tudja tölteni a csapatát, a munkavállalónak szorongás. Azt reméljük, hogy a kormány ezen a héten tisztázni fogja a helyzetet”

– mondta a lapnak egy közigazgatásban dolgozó forrásuk. Megemlítik továbbá azt is, hogy szerinte adminisztrációs hiba történhetett, és augusztus 14-én adták ki azt a határozatot, amit csak szeptember 2-án akartak.

És hogyan hathat ez egy átlag polgárra? Egyszerű: a folyamatos túlmunka miatt egyre többen hagyják majd ott ezt a szektort, így az ügyintézés egyre több időbe telik majd, hosszú sorokban állnak majd az emberek a hivatalokban, órákat várva egy-egy egyszerűbb dolog elintézéséhez.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!