Orbán már menekülne Putyintól – most Trumphoz kezdett el dörgölőzni

Putyin és Orbán (kép: MTI)

Valószínűleg Orbán érezte, vagy éppen a Trump-Orbán találkozón éreztették vele, hogy túl messzire ment az Orosz Beruházási Bank Budapestre költözése kapcsán.

Mint mi is megírtuk, eredetileg az orosz bank számára adó- és járulékmentességet, védett, ám a magyar hatóságok által ellenőrizhetetlen székházat és elnöki rezidenciát, korlátlan beutazási lehetőségeket és diplomácia mentességet is biztosítottak volna.

A Direkt36 birtokába jutott dokumentumokból kiderül, hogy az

oroszoknak minden ráfér a képükre, és kinézték maguknak az amerikai nagykövetséggel szembeni, volt MTV székházat irodának!

Mivel a nemzetközi diplomáciában mindenki úgy kezeli a bankot, mint az orosz titkosszolgálat fedőszervét, így ez joggal verte ki a biztosítékot Washingtonban. Azt ugyan nem lehet tudni, Trump ezt szóvá tette-e orbánnak a négyszemközti találkozón, de a kiszivárgott információk alapján a hazatartó közös repülőúton, Orbán Viktor szóbeli ígéretet tett arra David Cornstein budapesti amerikai nagykövetnek, hogy a bank nem költözhet az amerikai követség épülete közelébe, és a magyar titkosszolgálatok is igen szigorúak lesznek a bankkal.

E mellett Cornstein Budapestre érkezve, két nappal később egy tévéinterjúban bejelentette: „biztosította a kormány, hogy bizonyos mentesség, ami a bankot illeti, nem lesz úgy, vannak különböző elvárások e tekintetben és ezek meg fognak valósulni, nem lesz diplomáciai mentességük”.

Orbán próbál lavírozni a két nagyhatalom között, de ezt hosszútávon nem lehet fenntartani, olyannyira szembenálló érdekekről van szó. Lehet, hogy ő meg van győződve róla, hogy milyen ügyesen pávatáncol, de szeretnénk a figyelmébe ajánlani egy idézetet a bibliából, ha már kereszténydemokráciának hívja a rezsimjét:

Senki sem szolgálhat két úrnak, mert vagy az egyiket gyűlöli, és a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik és a másikat megveti” – Máté evangéliuma 6,24.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!